Укравтодор підтвердив, що Онур просив замінити гранітний щебінь на дешевший кварцитовий на трасі М-03
05.10.2020   //  

Укравтодор підтвердив, що компанія «Egis International», яка здійснювала технічний нагляд за капітальним ремонтом траси М-03 Київ-Харків-Довжанський, дозволила підряднику «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Tic. ve San. A.S.» використовувати кварцитовий щебінь під час ремонту траси. Про це йдеться у відповіді «Укравтодору» на інформаційний запит видання «Hubs».

«Підрядник листом від 27.04.2020 М03-С1-20-1182 звернувся до Інженера із запитом на затвердження кам’яних матеріалів для використання при виготовленні холодних сумішей основ, укріплених неорганічними в’яжучими. Інженер, розглянувши надані документи, а саме: сертифікат відповідності, спеціальний дозвіл, паспорт радіаційного контролю, висновок ДП «ДерждорНДІ», а також результати лабораторних випробувань, виконаних підрядником у присутності Інженера, своїм листом від 05.05.2020 погодив дану суміш», – вказано у відповіді на запит.

Нагадаємо, турецька компанія проводить капітальний ремонт траси М-03 за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку. У серпні видання «Hubs» опублікувало матеріал, в якому, посилаючись на власні джерела, повідомило, що компанія при ремонті дороги використовує не гранітний, а кварцитовий щебінь, використання якого не було прописано у проектній документації та схвалено технаглядом з самого початку будівництва. Як стверджують у матеріалі, для цього підприємство звернулося і до ДерждорНДІ, яке назвало використання кварцитів «можливим», і до компанії-технаглядача (Egis International»), яке начебто погодило використання такого щебеню.

При цьому, як стверджується в листі компанії-наглядача, було схвалено використання суміші з гранітних кар’єрів Горішньо Плавнинського і Лавриківського родовища. Насправді ж у цих кар’єрах добувається залізистий кварцит.

Як стверджують у ЗМІ, у ДСТУ Б В.2.7-30: 2013 зазначено, що для облаштування основ на автодорогах I-ї категорії (до якої відноситься М-03) можна використовувати щебінь, лещадність якого не перевищує 35% (відсоток вмісту пластинчастих і голчастих зерен). У граніту лещадність варіюється від 10% до 25%. У залізистих кварцитів він може досягати 60%. Через це він швидше зноситься і тому його не використовують при укладанні міжнародних доріг. Окрім цього, стверджують у ЗМІ, такий щебінь дешевше гранітного в середньому на 100-200 грн. за 1 т.

Нагадаємо, місцеві активісти зафіксували, що великі партії кварцитового щебню вже були доставлені з кар’єру до будівельного майданчику турецької компанії «Онур».

Турецька фірма «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Tic. ve San. A.S» і українське ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» є спорідненими фірмами. Засновниками «Онур Конструкціон Інтернешнл» є громадяни Туреччини Онур та Іхсан Четінджевіз, а також львів’янин Олег Фаріон. Український «Онур» закуповує асфальт для виконання ремонтів у укрїнського представнитцва «Onur».