COVID-19. Амірханян зі своєї кишені витягнув 170 тисяч, аби відхилити турків Ярославського на догоду картелю в тендері на 13 мільярдів
05.10.2020   //  

1 жовтня Адміністративна колегія Антимонопольного комітету прийняла до розгляду скаргу ТОВ «Миколаївбудцентр» на допущення Консорціуму «Блек Сі Консорціум» на тендері з будівництва дороги Н-31 Дніпро-Царичанка-Кобеляки-Решетилівка вартістю 12,58 млрд гривень. Про це стало відомо з рішення АМКУ, опублікованого на сайті «Прозорро».

Йдеться про будівництво траси від с. Лобойківка до межі Дніпропетровської області на ділянці км 28+600 – межа Дніпропетровської області. На фінансування цього будівництва з Фонду боротьби з COVID-19 виділено 1,00 млрд грн.

Окрім «Миколаївбудцентру» та «Блек Сі Консорціуму» на тендер також подалися лідери Національної асоціації дорожників України – ТОВ «Автомагістраль-Південь» та турецька «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Tic. ve San. A.S.».

Дніпропетровська САД відхилила «Миколаївбудцентр» за те, що компанія не надала забезпечення тендерної пропозиції. При цьому «Миколаївбудцентр» у скарзі не оскаржує власне відхилення, а лише допущення «Блек Сі Консорціум» до цього тендеру. І не висловив жодних претензій до «Автомагістралі-Південь» та «Onur».

«Оскільки при підготовці тендерної пропозиції Скаржник дійсно допустив певні помилки, то вважаємо недоцільним оскаржувати рішення Замовника про відхилення власної пропозиції, водночас Скаржник вправі розраховувати на об’єктивну та неупереджену оцінку Замовником всіх тендерних пропозицій», – вказано у скарзі.

Згідно з позицією «Миколаївбудцентру», «Блек Сі Консорціум» не надав пряму виписку про грошове покриття на рахунку банку-гаранта. Замість цього компанія надала документ банку-гаранта «Укрсиббанк», який стверджує, що має контр-гарантію в іншому банку – «Turk Ekonomi Bankasi», при цьому грошове покриття знаходиться на рахунку в цього ж банку. Це є порушенням умов тендерної документації – частково через цю причину «Миколаївбудцентру» раніше вдалося оскаржити допущення «Блек Сі Консорціум» на іншому тендері – з поточного середнього ремонту дороги М-04 Знам’янка-Луганськ-Ізварине вартістю 1,95 млрд гривень.

У випадку прийняття рішення АМКУ про відхилення пропозиції «Блек Сі Консорціум», на тендері залишаться тільки два представника дорожнього картелю.

Згідно з постановою Кабміну, щоб оскаржити рішення Замовника, треба заплатити 0,6% від очікуваної вартості закупівлі. Але тут є пороги – мінімальна вартість скарги становить 3 тис грн, а максимальна – 170 тис грн. Враховуючи, що 0,6% від закупівлі вартістю 12,57 млрд гривень значно перевищує ціновий поріг скарги, відхилений «Миколаївбудцентр», аби оскаржити допущення іншого учасника, заплатив 170 тис. грн. У випадку задоволення скарги фірмі повернуть її гроші.

Офіційними бенефіціарами зареєстрованого 22 квітня юридичного об’єднання «Блек Сі Консорціум» є власники турецької компанії “Makyol”: Аднан, Саваш, Мехмет Алі, Саффет Чебі та Арзу Абас. Директором консорціуму значиться Василь Юрманович, він є старшим юристом київського офісу міжнародної юридичної фірми Integrites. Керуючим партнером фірми є Руслан Бернадський, чоловік секретаря Центральної виборчої комісії – Наталі Бернадської.

Партнером турків в Україні є група Олександра Ярославського DCH.

Головними активами DCH близького до Кернеса Ярославського є – Дніпровський метзавод, Харківський тракторний завод, Харківський аеропорт, готель «Харков Палас» та ін. Також Ярославський володіє акціями «Укртатнафти».