Забанена антимонопольниками фірма завдяки Госпсуду виграла чверть мільярда на школу
04.10.2020   //  

Управління будівництва, ЖКГ, інфраструктури та транспорту Броварської міської ради Київської області 29 вересня за результатами тендеру замовило ТОВ «Хозхімсервіс» будівництво школи за 238,28 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У травні 2019 року фірма виграла підряд на будівництво триповерхової початкової школи на 960 учнів 1-4 класів по вул. Симона Петлюри, 17-б за 130,00 млн грн. Згодом договір розірвали за згодою сторін через зміну проектних рішень, оплативши 90,76 млн грн.

Отже, сума сплачених за первинним договором коштів та вартості нового договору становить 329,04 млн грн., що на третину більше від вартості первинного договору.

За підсумковою відомістю ресурсів без доставки і ПДВ, суха штукатурна суміш МП-75 обійдеться у 6,72 грн./кг. В інтернет-магазинах штукатурку Knauf MP-75 можна знайти за ціною від 115,45 грн. за мішок вагою 30 кг, тобто по 3,85 грн./кг, що на 75% дешевше.

Комерційний лінолеум типу Forbo Marmoleum або аналог замовили по 403 грн./кв. м. В інтернет-магазинах саме ця марка продається на 30% дорожче – від 528 грн./кв. м.

Два ліфти на три зупинки вантажопідйомністю 630 кг коштують кожен по 1,23 млн грн.

Вартість нової угоди на 4% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 246,94 млн грн.

У травні Донецьке обласне тервідділення АМКУ оштрафувало «Хозхімсервіс» та ТОВ «Леман-Бетон» за змову на тендері ПАТ «Укргазвидобування» кожного на 68 тис грн. Їм на три роки заборонили брати участь у відкритих торгах. «Хозхімсервіс» пішов до суду.

У червні Господарський суд Донецької області відмовив «Хозхімсервісу» в забезпеченні позову для зупинки дії рішення АМКУ. Потім Східний апеляційний господарський суд 10 вересня підтвердив правоту суду першої інстанції, й відтоді нових ухвал по цій справі не з’являлось. Підготовче засідання для розгляду справи по суті мало відбутись 24 вересня.

Тим часом «Хозхімсервіс» подав заяву про забезпечення позову ще й в Господарський суд м. Києва, заявивши, що планує подати туди позов проти АМКУ. У липні суддя Олександр Мандриченко задовольнив його заяву. А в серпні суддя Оксана Марченко задовольнила клопотання АМКУ про скасування забезпечення позову. Але не тому, що воно тотожне задоволенню позовних вимог, а тому, що, на її думку, дія рішення АМКУ зупиняється з дати прийняття позову до господарського суду (див. «Суддя злила в унітаз тендерні бани АМКУ»). Господарський суд м. Києва мав розглянути справу по суті 28 вересня.

Столичним «Хозхімсервісом» володіє Алла Кізіменко з Лиману на Донеччині, а керує її син Марк Олегович Кізіменко. Представниками є Тимофій Таможніков, Наталія Кізіменко та Олександр Криворучко. Останні двоє керували вищезгаданим «Леман-Бетоном» Лілії Таможнікової, доки його не переоформили на Артема Сушкова з окупованого Донецька.

Чоловік Алли Кізіменко Олег Кізіменко колись очолював Управління капітального будівництва Донецької ОДА, а з 2012 року був заступником мера Севастополя Володимира Яцуби. Після анексії Криму Росією Кізіменко-старший лишився на тій же посаді при так званому губернаторі Сергію Меняйлі, а в 2015 році був звільнений.

У вересні 2018 року Олег Кізіменко був арештований у Херсоні за підозрою в державній зраді, а в грудні 2018 року – засуджений на п’ять років умовно за сепаратизм.

Єдиним конкурентом було ТОВ «Подолжилбуд» екснардепа від «Батьківщини» Юрія Сербіна. Із 2004 року Сербіним належить ТОВ «Екобуд» (припиняється), яке співволодіє ТОВ «Компанія «Екобудінвест». Їх партнерами по цій фірмі є ПАТ «Фірма «Фундамент» із групи компаній, пов’язаних з ексдиректором КП «Житлоінвестбуд-УКБ», депутатом Київради і заступником голови КМДА Вячеславом Непопом та його родинним бізнес-партнером Михайлом Голицею, ексдепутатом Київради, ексначальником Департаменту будівництва та житлового забезпечення КМДА та екс-директором «Київміськбуду».