Новий управитель об’єктів «Аркади» є співвласником будкомпанії з орбіти Столара
03.10.2020   //  

Служба безпеки України 1 жовтня повідомила про викриття групи менеджерів однієї зі столичних будівельних компаній, які за 2017-2020 роки через оборудку з податками завдали державі шкоди на понад 500 млн грн.

За даними ЗМІ, йдеться про компанію Bud Development. Це – Асоціація «Будівельна група «Буд Девелопмент», власниками якої є ТОВ «Декоплюс», ТОВ «Юридична компанія «Прокопенко та партнери» і ТОВ «Альфабуд Комплект». Керівником Асоціації є Олексій Прокопенко, який також володіє зазначеною юридичною компанією.

Цей же Олексій Прокопенко є одним із співвласників ТОВ «Фінансова компанія «Гарант Капітал». Цю компанію «Київміськбуд» запропонував зробити новим управителем Фондів фінансування будівництва житлових комплексів замість банку «Аркада». 29 вересня юридичні особи-довірителі ФФБ вже подали відповідні позови до Госпсуду м. Києва про заміну.

Як відзначив на своїй сторінці у Facebook експерт з питань містобудування Георгій Могильний, весь сенс ФФБ, як надійного механізму інвестування, полягає в незалежності Управителя та Забудовника один від одного. Могильний підкреслив наявність небезпеки в тому, що «Київміськбуд» як забудовник і підконтрольний йому Управитель (ТОВ «ФК «Гарант житло») не є незалежними один від одного, що може мати наслідком невиконання останнім своєї основної функції – реальний захист інтересів інвесторів, тобто добудова ЖК.

Варто відзначити, що Олексій Прокопенко і 10 інших осіб стали власниками ТОВ «ФК «Гарант житло» в середині вересня, тобто за лічені дні до подачі позову в суд, який має зробити цю компанію управителем по житлових комплексах «Аркади».

Нагадаємо, головою правління ПАТ «ХК «Київміськбуд» є Ігор Кушнір. З Кушніром і нардепом від ОПЗЖ Вадимом Столаром пов’язане ТОВ «Расмус».

«Расмус» є замовником ряду забудов у Києві, девелопером яких є Bud Development. Це, наприклад, «Арсенал House» на вул. Московській, 7, ЖК Victory V на проспекті Перемоги, 5-Б та ін.

1 жовтня СБУ провело 10 обшуків у рамках кримінального провадження, яке стосується налагодженого фінансового механізму відмивання коштів і виведення їх в «офшори». За даними слідства, зловмисники незаконно користувалися податковими пільгами і залучали до свого інвестиційного фонду гроші покупців об’єктів нерухомості. З інвесторами вони «працювали» на підставі звичайних договорів купівлі-продажу квартир. Уникаючи встановленого порядку оподаткування, ділки виводили кошти на рахунки підконтрольних іноземних компаній під виглядом повернення інвестицій.

За даними «Суспільного», обшуки відбулися також у нардепа Вадима Столара.