В АМКУ подали заяву на змову «Автостради» з «Вінницьким облавтодором»: одна адреса і техніка, розіграші та злив на субпідряди
01.10.2020   //  

Засновники «Ліги антитрасту» 1 жовтня подали заяву до Антимонопольного комітету про змову одного з лідерів дорожнього картелю ТОВ «СУНП «Автострада» та ДП «Вінницький облавтодор». Про це повідомила громадська платформа.

Експерти «Ліги антитрасту» виявили, що приватна та державна компанії значний період провадили свою діяльність за однією адресою.

«Автострада» розіграла з «Вінницьким облавтодором» 25 аукціонів на суму майже 2,5 млрд. грн. В 13 з цих 25 процедур компанії зовсім не конкурували між собою на аукціоні. Різниця між пропозиціями складала всього від 0,03 до 3,92%.

При цьому, компанії підтримують сталі господарські стосунки. «Автострада» надає облавтодору в оренду техніку, в тому числі для виконання робіт в рамках тих процедур, де вони спільно приймали участь. Також «Вінницький облавтодор» активно залучав «Автостраду» на субпідряд, в тому числі в рамках тих процедур, де перемогу він здобув завдяки тому, що «Автострада» відмовилось від конкуренції на аукціоні.

Сума платежів між компаніями за 2017-2020 років складала понад 164 млн грн.

«Ліга Антитрасту» вважає зазначені факти більш ніж достатніми для того, щоб АМКУ розпочав розслідування та притягнув «Автостраду» та «Вінницький облавтодор» до відповідальності. За зазначене порушення компаніям загрожує штраф у розмірі до 10% річного обороту. Крім цього, протягом трьох років з моменту прийняття рішення компанії не зможуть приймати участь в тендерах, а держава матиме можливість стягнути у подвійному розмірі кошти, що переплатила за ремонт та будівництво доріг.

Власником вінницького ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Автострада» є Максим Шкіль – екс-помічник нардепа «Партії регіонів» Миколи Дем’янка. Станом на кінець вересня, «Автострада» займає 5 місце в рейтингу найбільших підрядників Укравтодору – фірма у 2020 році отримала підряди на 5,38 млрд грн, або 9% від усіх оголошених цього року тендерів Укравтодору на ремонт доріг державного значення.

Нагадаємо, раніше «Ліга антитрасту» звернулась до АМКУ з заявами щодо змов між компаніями «Онур» та «Гьочай», «Автомагістраль-Південь» та «Ростдорстрой», укравтодорівських підприємств «Дорожній контроль якості» та «ДерждорНДІ ім.Шульгіна», «Автомагістраль-Південь» та «Техно-буд-центр»«Ростдорстрой» та «Полтавабудцентр», «Миколаївбудцентр», «Граніт-001»і «БК «Дорлідер».

У свою чергу АМКУ повідомив, що врахує надані «Лігою антитрасту» докази змови між компаніями з програми «Велике будівництво» під час дослідження порушень в дорожніх тендерах.

«подіваємось на оперативний розгляд заяви Антимонопольним комітетом, оскільки мова може йти про привласнення бюджетних коштів, та питання, за нашим переконанням, лежатиме не тільки в площині антимонопольного, а й кримінального законодавства», – відмітили у «Лізі антитрасту».

Повний текст звернення можна прочитати за посиланням https://bit.ly/2Sa7PVm

Освітньо-комунікаційна платформа «Ліга антитрасту» заснована громадськими організаціями «Рада захисту конкуренції і споживачів» та «Наші гроші».