Covid-19. «Онур» розіграв з картелівцем 338 мільйонів, з яких тільки за асфальт переплатять 21 мільйон
01.10.2020   //  

21 вересня Служба автомобільних доріг у Полтавській області уклала договір з ТОВ «Онур Констракціон Інтернешнл» на 338,45 млн гривень. Фірма має до кінця 2021 року виконати поточний середній ремонт дороги державного значення Р-11 Полтава – Красноград на ділянці 0+000 – км 25+850 (окремими ділянками). Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До участі в тендері були допущені лише дві фірми з Національної асоціації дорожників України, що об’єднує фаворитів Укравтодору – «Онур» та «Росторстрой». В результаті такої конкуренції переможець опустив ціну на 9% від очікуваної вартості тендеру. Не зважаючи на таку знижку вартість будівельних матеріалів від «Онуру» значно перевищує ринкові ціни.

«Онур» вказав у локальному кошторисі ціну (з ПДВ) крупнозернистого щільного асфальтобетону тип А марка 1 – 3552 грн/т, суміш ЩМА-20 – 4188 грн/т.

Ціни без ПДВ на кожен будматеріал вказано у чисельнику обведеного червоним дробу. У знаменнику – загальна кількість грошей на цей матеріал. Для новини ми додали ПДВ у кошторисні ціни. Наприклад кошторисна ціна ЩМА-20 3490 грн з урахуванням податку становить 4188 грн.

У моніторингу цін будівельних матеріалів, який оприлюднюється на сайті укравтодорівського підприємства ДерждорНДІ, таких високих цін у серпні не було в жодному регіоні України:

Найдорожчий крупнозернистий асфальт у моніторингу ДерждорНДІ дешевший від «онурівського» на 250 грн/т, ЩМА в середньому дешевший на 760 грн/т. Загалом на них припадає половина кошторису – 211 млн грн. В результаті переплата тільки по цим видам асфальту становитиме 21 млн гривень, або 10% вартості тендеру.

На тендер подавали заявки також ТОВ «Граніт-001» та  ТОВ «ДРСУ Полтава». Вони скаржились на дискримінаційні вимоги замовника щодо  аналогічного досвіду в учасника по ремонту доріг саме державного значення.  «Граніт -001» у скарзі в АМКУ зазначив, що вимоги до конкретної технології виконання дорожніх робіт, згідно даних ДерждорНДІ, не залежать від категорії автомобільної дороги та її значення, і раніше АМКУ вже визнавав дискримінаційними. «ДРСУ Полтава» зверталась до замовника з вимогою змінити умови підтвердження фінансової спроможності претендента, за якими виручка учасника за минулий рік має бути не меншою за очікувальну вартість договору 372 млн гривень. «Граніт -001» надав фінзвітність за 2019 рік з доходом у 247,57 млн гривень, «ДРСУ Полтава» – інформацію про фінансові результати за перше півріччя поточного року, що стало однією з причин недопуску цих учасників до конкурсу. Разом з тим, як вказують експерти «Ліги антитрасту», замовник мав надати цим учасникам 24 години на усунення недоліків. В системі відсутня інформація, що така можливість компаніям надавалась.

З початку року ТОВ «Онур Констракціон Інтернешнл» виграв тендери на 9,83 млрд гривень, фірма є одним з головних підрядчиків «Укравтодору». Власниками ТОВ є громадяни Туреччини Онур та Іхсан Четінджевіз.