Адвокат, який пропонував Кулику $40 тисяч за закриття «газового» епізоду оточення Ставицького, отримав 5 років умовно
01.10.2020   //  

Вищий антикорупційний суд затвердив угоду про визнання винуватості, укладену прокурором САП із адвокатом, який намагався за хабар закрити справу по фірмах з оточення Едуарда Ставицького і зняти арешт із 8,94 млн кубометрів природного газу. Про це свідчить вирок від 23 вересня.

Суд визнав адвоката винуватим у наданні $40 тис неправомірної вигоди прокурору Генпрокуратури Костянтину Кулику за закриття кримінального провадження щодо службових осіб ТОВ «Арабський Енергетичний Альянс ЮЕЙ» та часткового скасування арешту 8,93 млн куб м природного газу, накладеного у 2014 році.

Адвокату призначене покарання у вигляді 5 років позбавлення волі умовно, а також зобов’язано його сплатити на користь держави 100 тис грн за проведення судових експертиз.

Адвокат беззастережно визнав свою винуватість. Він погодився співпрацювати з прокурором у викритті злочинів, які розслідуються детективами НАБУ у конкретних кримінальних провадженнях, зокрема і в тому, яке стосується розтрати та привласнення державного майна в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем службовими особами ТОВ «Фаворит Систем», ТОВ «Кувейт Енерджі Юкрейн» під час видобутку та реалізації вуглеводнів, шляхом надання правдивих викривальних показань та їх підтвердження під час судового розгляду.

Як вказується у вироку, кримінальне провадження № 12014000000000134 за фактом привласнення держмайна шляхом зловживання службовим становищем службовими особами ТОВ «Фаворит Систем», ТОВ «Кувейт Енерджі Юкрейн» під час видобутку та реалізації природного газу було розпочате у березні 2014 року.

У жовтні 2014 року Печерський райсуд наклав арешт на 8,94 млн куб м газу, встановивши заборону для «Кувейт Енерджі Юкрейн» і «Фаворит Систем» щодо його продажу чи будь-якого іншого відчуження.

У жовтні 2017 року справу передали в Департамент міжнародно-правового співробітництва ГПУ, а старшим групи прокурорів у провадженні став Костянтин Кулик.

У свою чергу старшим слідчої групи було визначено Артема Бугайця, з яким засуджений адвокат був знайомий, оскільки раніше вони обоє працювали в прокуратурі Полтавської області.

З листопада 2017 року адвокат почав зв’язуватися з Бугайчуком, який підключив до розмов Кулика. До слова, у цей же час генпрокурор об’єднав вказане провадження із п’ятьма іншими в одне кримінальне провадження № 12013220540000400.

У квітні 2018 року адвокат запропонував Кулику виділити із провадження № 12013220540000400 справу щодо службових осіб ТОВ «Арабський Енергетичний Альянс ЮЕЙ» і закрити її. Це дало б змогу скасувати арешт природного газу у розмірі 25% від загального об’єму, прибуток від продажу якого мав належати ТОВ «Арабський Енергетичний Альянс ЮЕЙ».

За даними «Судової влади», засудженим є Костянтин Лук’янченко.

ТОВ «Фаворит Систем» входила до сфери впливу екс-міністра енергетики Едуарда Ставицького. Цю фірму заснували Сергій Пушкаренко і Павло Клещов. Останній є опосередкованим партнером батьків екс-міністра енергетики Едуарда Ставицького. А Пушкаренко протягом 2009-2011 рр. був співзасновником вже ліквідованого ТОВ «Нафтаінвест 2009» разом з ТОВ «Київ Нафта», 30% у якому належали дружині екс-міністра Олені Ставицькій. Також Пушкаренко раніше очолював ТОВ «Будівельна компанія «Лібра», співвласником якого на той момент був батько екс-міністра Анатолій Ставицький. У 2012 році Клещова у складі засновників фірми «Фаворит Систем» змінив киянин Дмитро Журавель.

Нинішніми засновниками «Фаворит Систем» є Дмитро Журавель (50%) і три компанії з Тортоли: «Блу Венью Лтд», «Канселор менеджмент Лтд» і «Тормек інтернешинал Лтд».

За даними видання «Insider» «Арабський енергетичний альянс ЮЕЙ» (раніше – «Кувейт Енерджі Юкрейн») нібито теж входила до сфери впливу Ставицького. У самій компанії стверджують, що «Арабський енергетичний альянс ЮЕЙ» ніколи не входив у сферу впливу будь-яких українських політиків, чиновників або бізнес-груп.