Після «перестрілки» конкурентів AzVirt виграв у картеля перший підряд в Укравтодорі на 201 мільйон
30.09.2020   //  

25 вересня Служба автомобільних доріг у Миколаївській області уклала з «Представництвом «Азвірт» MMC» договір вартістю 201,1 млн гривень на поточний середній ремонт дороги загального користування державного значення H-11 Дніпро-Миколаїв (через м. Кривий Ріг) на ділянці 308 + 500 – км 314+000, у Миколаївській області.  Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На тендер подали заявки дев’ять фірм: АО «Лімак Іншаат Санаї ве Тіджарет Анонім Шіркеті», ПрАТ «Броварське шляхово-будівельне управління №50», ТОВ «Шляхове будівництво «Альтком», представництво «ВАТ «Євро-азіатська будівельна корпорація «Євраскон», ТОВ «Автомагістраль-Південь», ТОВ «Ростдорстрой», ТОВ «Евродор», ВАТ «СМТ №8» та «Представництво «Азвірт» MMC».

Головних фаворитів Укравтодору «Автомагістраль-Південь» та «Ростдорстрой» допустили до аукціону без зауважень.

Решту не допустили до конкурсу через претензії замовника або за скаргами відхилених конкурентів. Недопуск успішно оскаржив через адміністративну колегію АМКУ лише «Азвірт». Спочатку замовник відхилив азербайджанців через підтвердження інформації, що заявлені обсяги асфальту  будуть відвантажуватись протягом всього строку ремонту дороги. «Азвірт» спростував ці побоювання, вказавши, що договір на постачання асфальту з ПП «Будівельна фірма «Миколаївавтодор» діє до кінця 2020 року, тобто це достатній строк до закінчення ремонту дороги – 10 грудня поточного року.

Замовнику також не сподобалось, що «Азвірт» в довідці про наявність у нього 27 одиниць транспорту вказав 15 кваліфікованих водіїв, що нібито недостатньо для обслуговування машин. Цю претензію азербайджанці також спростували в АМКУ. Вони довели, що тендерна документація не містить вимог про те, що кількість машиністів дорожньо-транспортних машин має дорівнювати чи перевищувати кількість техніки.

Оскаржуючи свій недопуск, «Азвірт» паралельно домігся відхилення конкурента – «Броварське шляхово-будівельне управління №50», якого спочатку допустили до конкурсу. В довідці про наявність необхідної технічно-матеріальної бази ПрАТ вказало власні ремонтно-виробничі майстерні, транспортні дільниці та офісне приміщення, проте на підтвердження інформації надало тільки державні акти на земельні ділянки під ними. На це також звернув увагу  в скарзі до АМКУ «Миколаївбудцентр», якого не допустили до конкурсу через надану з порушеннями довідку  про виконання аналогічного договору та відсутність свідоцтва про реєстрацію машин.

Залишившись на конкурсі  з ТОВ «Автомагістраль-Південь» та ТОВ «Ростдорстрой», «Азвірт» MMC» запропонував найнижчу ціну на 13% нижчу від очікуваної вартості і отримав першу перемогу в тендері з початку року.

Згідно протоколу узгодження цін на матеріальні ресурси (з ПДВ), крупнозернистий щільний асфальтобетон на бітумі БМПА 40/60 вартуватиме 2897 гривень/т, суміш ЩМАС-20 на тому ж бітумі – 3641 гривень/ т, бетон крупності заповнювача 10-20 мм – 2329 гривень/м3, пісок природний рядовий – 815 гривень/м3, щебенево-піщана суміш С7 – 1056 гривень/м3, дорожна бітумна емульсія ЕКШ – 15 581 гривень/т , модифікована дорожна бітумна емульсія ЕКШМ-60 – 16 759 гривень/т, щебінь фракції 10-20 мм марки М1000 і більше  –  918 гривень/м3.

Ціни «Азвірт» на деякі матеріали суттєво вищі за ціни з моніторингу ДержДорНДІ за серпень по Миколаївській області, де щебенево-піщана суміш С7 майже втричі дешевша – 381 гривень/м3. А щебінь фракції 10-20 мм вдвічі дешевший – 409 гривень/м3.

У відкритих джерелах містяться дані про продаж будівельного піску у Миколаївській області по ціні від 140 до 280 гривень/т. (скрін ліворуч). Це у чотири рази дешевше від тендерної ціни (скрін праворуч).

Разом з тим, ціни асфальту від «Азвірту» на рівні моніторингу ДерждорНДІ та трохи нижчі від тих, що Миколаївська САД отримала на ремонт сусідньої ділянки цієї ж дороги від ОАО «ДСТ №4 г. Брест». Білоруси у серпні виграли тендери з цінами на крупнозернистий щільний асфальтобетон на бітумі БМКП 40/60-68  та суміш ЩМАС-20 на тому ж бітумі на 5% вище від нинішніх цін азербайджанців.

Азербайджанська компанія AzVirt MMC належить Ельнуру та Камілю Алієву Алі Огли, та німцям – Вальтеру Закарісу і Мартіну Манфреду.