Теща топ-менеджера «Онуру» розіграла з картелівцем 315 мільйонів на утримання доріг
29.09.2020   //  

25 вересня Служба автомобільних доріг у Рівненській області уклала договір з ТОВ «Спец Комплект Постач» на експлуатаційне утримання та поточний дрібний ремонт доріг протяжністю 1811,9 км в межах Рівненської області вартістю 315,39 млн гривень. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Знижка по відношенню до очікуваної вартості пропозиції становить всього 2%. На аукціоні підприємство зустрілося з одним із лідерів Національної асоціації дорожників України – ТОВ «Техно-Буд-Центр», яке в процесі торгів знизило свою пропозицію на менш ніж 1%. Рівненська САД не допустила до аукціону ДП «Рівненський облавтодор», оскільки компанія надала за 2019 рік суму чистого доходу, нижчу за очікувану вартість предмета закупівлі, що є порушенням умов тендерної документації.

«Із вступом в дію нової редакції Закону «Про публічні закупівлі» законодавець ввів додатковий кваліфікаційний критерій для учасників – «наявність фінансової спроможності, яка підтверджується фінансовою звітністю», – коментує експертка платформи «Ліга антитрасту» Анна Сулима. – Зазвичай при встановленні цього критерію, замовники вимагають підтвердження обсягу річного доходу (виручки) у відсотковому співвідношенні до очікуваної вартості предмета закупівлі.

До того часу, як цей критерій був закріплений у статті 16 Закону, замовник при встановленні його у документації, повинен був (у разі надходження скарги до Колегії) пояснити та підтвердити, чому він обрав саме той відсоток від очікуваної вартості і зазвичай, ніхто із замовників довести необхідність саме такого відсотку не міг, та Колегія зобов’язувала замовників вносити зміни до документації.

Тепер же, коли цей критерій врегульований статтею 16 Закону, Колегія не бере на себе повноважень оцінювати дискримінаційність встановленого замовником відсотку і у всіх випадках оскарження цього критерію, якщо він виписаний так, що не суперечить статті 16 Закону, Колегія відмовляє у задоволенні скарги та залишає умову документації без змін».

Згідно з розрахунками, компанія вказала такі ціни на матеріальні ресурси (з доставкою та з ПДВ):

  • Бітуми нафтові дорожні БНД-60/90 – 16 524 грн/т;
  • бітумна дорожня емульсія – 14 851 грн/т, емульсія дорожня 60% – 18 931 грн/т, а модифікована емульсія ЕКМП-60СЛ – 34 129 грн/т.
  • щебінь фракцій 5(3)-10 мм, 8-11 мм,10-20 мм та 20-40 мм – від 928 до 942 грн/м3;
  • щебенево-піщана суміш С7 – 885 грн/м3;
  • щільна дрібнозерниста асфальтобетонна суміш типу А марки 1 – 3 080 грн/т;
  • щільна дрібнозерниста асфальтобетонна суміш типу Б марки 2 – 2 947 грн/т;
  • піщана суміш типу Г марки 2 – 3 249 грн/т;
  • бетонна суміш класу В15 крупності заповнювача 10 мм – 2 886 грн/т;
  • бетонна суміш класу В25 крупності заповнювача від 10 до 20 мм – 3 306 грн/т;
  • бетонна суміш класу В30 крупності заповнювача від 10 до 20 мм – 3 435 грн/т.

Згідно з моніторингом ДержДорНДІ за серпень по Рівненській області, ціна на щебінь з ПДВ в залежності від фракції варіюється у рамках 281 – 294 грн/м3, що є однією з найнижчих цін по Україні. Тобто пропозиція «Спец Комплект Постач» на рівні 930 грн – втричі дорожча за ціни з сайту укравтодорівського ДерждорНДІ. Ціна на щебенево-піщану суміш у моніторингу є  238 грн/м3, тобто вчетверо дешевше від тендерної ціни.

Ціни на асфальт не так різняться. Наприклад ціна на дрібнозернисту асфальтобетонну суміш у моніторингу 2 800 грн, а тендерна ціна 3 073 грн.

З грудня 2019-го року власником «Спец комплект постач» стала Надія Кравс. Її чоловік – Петро Кравс, значиться директором ТОВ «Агросетон», яка входить до турецької  групи компаній «Онур». Вони тесть і теща Емре Караахметоглу, який є генеральним координатором «Онур Груп» в Україні. Їх дочка Олена Кравс у 2018-му році вийшла за нього заміж. Її двоюрідний брат Олег Фаріон також володіє часткою «Онур конструкціон інтернешнл». Ще 50% «Спец комплект постачу» належить Сергію Дяченко.  Директором спочатку призначили Енвера Муслімова (керівник ТОВ «Юнашківський гранкар’єр», який належить Четінджевізу Онуру), а у лютому директором став Текінджан Керем.

Фірма «Спец комплект постач» після зміни власників на родичів топ-менеджера «Онуру» сфокусувалась на експлуатаційному утриманні доріг, саме на цю послугу компанія зазвичай подається на торги. Неодноразово їй, з моменту зміни власників, віддавали десятки мільйонів на утримання доріг за переговорною процедурою.

Влітку компанія забрала чотири підряди на експлуатаційне утримання автомагістралей на загальну суму 124,52 мільйони гривень.