АМКУ розслідував змову фірм на аукціоні по придбанню «Республіки» оточенням Хомутинніка
23.09.2020   //  

На засіданні АМКУ 24 вересня розглядатиметься питання про результати розгляду справи про порушення ТОВ «ФК «Фінгруп Фактор», ТОВ «ФК «Толкфін» і ТОВ «Солтекс Капітал» законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченого п. 4 ч. 2 ст. 6, п. 1 ст. 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції». Про це повідомила «Ліга антитрасту».

Компаніям інкримінують антиконкурентні узгодженії дії на аукціоні, проведеному Фондом гарантування вкладів в системі «Prozorro.sale».

У лютому 2019 року компанія «Солтекс Капітал» за 777 млн грн виграла аукціон на придбання права вимоги банку «Надра» за кредитними договорами №37/2012-KK (позичальник – ТОВ «Мегаполісжитлобуд») та №2/1/2-1/2013/980-КЛ/25 (позичальник – ТОВ «ДХ Інвест Нерухомість»).

У заставі за цими позиками – недобудований ТРЦ «Республіка» (Respublika), який ЗМІ пов’язували з Дмитром Фірташем.

Покупця «Солтекс капітал» ЗМІ пов’язують з Віталієм Хомутинніком. З «Солтексом» його повязує Василь Астіон – цей дніпропетровський бізнесмен раніше був підписантом «Солтексу» та бізнес-партнером Хомутинніка по «Dnipro Agro Alliance LTD».

Загалом права вимог у сумі становили 2,6 млрд грн, тобто його продали з дисконтом 70%.

В аукціоні за правилами голландського аукціону взяли участь три компанії: ТОВ «ФК «Фінгруп Фактор», ТОВ «ФК «Толкфін» і ТОВ «Солтекс Капітал».

Довідково. За «голландськими» правилами  під час аукціону система сама автоматично знижує ціну, аж поки хтось з учасників це зниження не зупинить своєю пропозицією. Це означатиме, що він готовий купити лот за цю суму. Потім усі учасники можуть зробити закриті пропозиції, які мають бути вищими за вже зафіксовану ціну. Але той учасник, який зупинив зниження ціни, матиме право останнього ходу – це такий бонус за те, що він першим зупинив зниження

Протягом аукціону відбулось більше ніж 70 кроків автоматичного зниження ціни: з початкових 2,6 млрд. грн. до 777,1 млн. грн. На цій позначці «Солтекс Капітал» натисканням кнопки зупинив падіння ціни та в подальшому за цією вартістю уклав договір. При цьому конкуренти не скористались правом на подання закритих пропозицій, які могли б дати їм можливість позмагатись за перемогу, останні не скористались.

Така поведінка є однією з ознак можливої змови, адже можна стверджувати, що під час аукціону компанії не змагались між собою по ціні, та два інших учасника фактично «злили» третьому перемогу. При цьому аукціон було зупинено, коли ціна активу знизилась зі 100% до 30% при нормативно встановленому мінімальному порозі 20%. Отже «конкуренти» дали можливість ТОВ «Солтекс Капітал» перемогти з ціною, яка менш ніж на 10% відрізняється від мінімально можливої.

Також є й інші ознаки змови, вказує «Ліга антитрасту».

Заяви компаній «Фінгруп Фактор» та «Толкфін» на участь в аукціоні були створені в один час та завантажені в систему з різницею в 1 хвилину. Заяви обох учасників оформлені однаково: не містять номеру та дати документу.

Свідоцтва компанії завантажили з різницею в 4 хвилини.

Крім цього, між трьома учасниками наявні зв’язки через двох фізичних осіб, що є співзасновниками та керівниками зазначених трьох компаній (детальніше на картинці нижче).

Денис Лукашевич є співзасновником «Толкфіну» та підпісантом «Солтекс капіталу». Євген Толкачев є директором «Фінгруп фактору» та керівником і співзасновником «Толкфіну». Євген Астіон є співзасновником «Толкфіну» і «Фінгруп фактору».

У випадку, якщо АМКУ прийде до висновку, що компанії вчинили порушення , то їм загрожує штраф у розмірі до 10% їх річного доходу та заборона приймати участь в державних закупівлях протягом трьох років з моменту прийняття рішення.

«Але це не найтяжчий наслідок. Найбільш неприємною для переможця буде загроза визнання недійсним результатів аукціону та укладеного за його результатом договору в судовому порядку. Адже, якщо три учасники змовились та не конкурували між собою, значить фактично актив було віддано ТОВ «Солтекс Капітал» в позаконкурентний спосіб, з порушенням закону», – відмітили експерти «Ліги антитрасту».