Облгази мають монопольне право на закупівлю газових лічильників при наданні послуг приєднання, – АМКУ
21.09.2020   //  

Норма про закупівлю газових лічильників виключно облгазами при наданні послуг приєднання не впливає на конкуренцію. Так вирішили АМКУ та суд, повідомляє «Ліга антитрасту».

4 листопада 2019 р. ТОВ «ТСКНОВ» звернулось до Антимонопольного комітету із заявою про порушення справи проти НКРЕКП за вчинення антиконкурентних дій. Товариство скаржилось на те, що прийняті регулятором норми Кодексу ГРМ не дозволяють йому продавати та встановлювати лічильники замовникам приєднання до газорозподільної системи попри те, що всі інші роботи з проектування та будівництва газопроводу виконуються саме ним.

1 березня 2020 р. Комітет відмовив у відкритті справи, бо не встановив ознак порушення антимонопольного законодавства ні в діях регулятора, ні в діях АТ «Київоблгаз».

Товариство не погодилось та оскаржило цю відмову до Господарського суду м. Києва, але суд 26 серпня прийняв рішення на користь Комітету.

В процесі судового розгляду було встановлено, що згідно Кодексу ГРМ, лише облгази мають право закуповувати газові лічильники для надання послуг приєднання та забезпечувати їх монтаж та прийняття в експлуатацію. При цьому оператор ГРМ повинен це робити на конкурентних засадах.

НКРЕКП виправдала цю норму, зазначивши, що вона забезпечує оптимізацію витрат оператора ГРМ на утримання, повірку, ремонт, заміну парку газових лічильників, тощо, а також безперешкодний доступ для зняття з них показів. При цьому Кодекс ГРМ дозволяє операторам залучати за договорами підряду третіх осіб для надання цих послуг.

Однак, ні АМКУ, ні суд не визнали цю норму дискримінаційною та такою, що обмежує конкуренцію. В якості обґрунтування відомства зазначили, що:

  • протягом дії положення в зоні ліцензійної діяльності AT “Київоблгаз” іншими компаніями, зокрема на умовах підряду, було встановлено більше лічильників, ніж самим облгазом;
  • ТОВ “ТСКНОВ” не зверталось до АТ «Київоблгаз» щодо співпраці в частині встановлення лічильників на умовах підряду;
  • для забезпечення послуги з приєднання за період з 2015-2019 рр. AT “Київоблгаз” уклало близько 1800 договорів підряду з 10 компаніями.

«При цьому ні Антимонопольним комітетом, ні судом не було досліджено обставини того, чи дійсно облгази закуповують лічильники на конкурентних засадах. Адже Тендерна колегія АМКУ вже прийняла підхід, що облгази не є замовниками в розумінні закупівельного законодавства, отже не повинні закуповувати лічильники в системі «Прозорро». При цьому тривалий час від постачальників газових лічильників лунали звинувачення, щоб облгази штучно обмежують доступ сторонніх продавців до ринку, та закуповують лічильники у обмеженого кола компаній на неконкурентних засадах», – відмітили у «Лізі антитрасту».

У вересні 2018 року Антимонопольний комітет за зверненням постачальників газових лічильників почав розслідувати питання, чи не обмежують облгази конкуренцію тим, що відмовляють споживачам у встановленні лічильників виробництва одних компаній, взамін пропонуючи лічильники іншого виробника. Тоді в поле уваги Комітету потрапили «Львівгаз», «Івано-Франківськгаз», «Чернівцігаз», «Вінницягаз», «Дніпрогаз», «Сумигаз», «Харківміськгаз» і «Чернігівгаз». Інформації про те, чим завершилось розслідування справи, на сайті відомства немає.