«Енергоатом» по листу Плачкова відхилив дилерів одного російського заводу на користь другого у тендері на 138 млн (ДОКУМЕНТИ)
21.09.2020   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 3 вересня розглянуло пропозиції на тендері щодо запчастин очікуваною вартістю 137,95 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Атомники хочуть замовити поставку 14 005 запчастин до двигунів 78Г дизель-генераторів АСД-5600 на Запорізькій АЕС, які від часів СРСР використовуються на більшості АЕС України як резервна електростанція на випадок раптового знеструмлення. Виробником цих дизелів був збанкрутілий в 2000 році петербурзький завод «Русский дизель».

На тендер прийшли п’ять фірм. «Энерго-Сектор» (Росія) та «ISG Supply OÜ» (Естонія) пропонують продукцію АО «Машиностроительная корпорация «Дизель-Энерго» (Росія), а «Квант Інжинерінг» (Болгарія), «Мотортєх» (Україна) та «Inkla Trading&Engineering GmbH» (Австрія) – продукцію ТОВ «Кінгісеппський машинобудівний завод» (Росія).

Виробники отримали креслення запчастин за договорами від ЗАО «Производственное объединение «Дизель-Энерго», яке у свою чергу отримало їх від «Русского дизеля».

Замовник допустив до аукціону дилерів «МК «Дизель-Энерго», а дилерів «КМЗ» відхилив за невідповідність вимогам тендеру. Згідно протоколу, продукцію «КМЗ» неможливо використовувати на підставі рішення голови Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ) Григорія Плачкова. Про це йдеться у відповіді Плачкова на лист від т. в. о. першого віце-президента – технічного директора «Енергоатому» Юрія Шейка.

У листі «Енергоатом» повідомив ДІЯРУ, що «КМЗ» не володіє повним обсягом креслень запчастин до дизелів. ДІЯРУ відповіла, що для поставки на АЕС України виробник може робити запчастини або за оригінальними кресленнями виробника дизелів, або за власними еквівалентними кресленнями, погодженими ДІЯРУ. Якщо ж еквівалентність не доведена, треба проходити всю процедуру впровадження модифікації ядерних установок, важливих для безпеки. Тому ДІЯРУ вирішило, що використання продукції «КМЗ» зараз неможливе.

При цьому допущені до аукціону «Энерго-Сектор» і «ISG Supply OÜ» однаково чи схоже назвали документи у своїх тендерних пропозиціях. Наприклад, перша фірма завантажила документ «003_видсутнисть_пидстав-ЕС.pdf», а друга – «003_отсутствие_оснований.pdf».

Перша подала «010_МК_ДЕ_04_Договор коммерческого представительства МК – ЕС», а друга – «010_МК_ДЕ_04_Договор коммерческого представительства МК – ISG» тощо.

До того ж, обидві пропозиції подані 30 серпня з різницею в 20 хвилин – о 17:28 та 17:48.

Ще «Энерго-Сектор» і «ISG Supply OÜ» з різних країн, але принесли страхові гарантії від ПрАТ «Європейський страховий альянс», видані однією особою 28 серпня та 27 серпня.

Австрійська «Inkla Trading&Engineering GmbH» поскаржилась в АМКУ. Вона заявила, що відхилення на підставі листа голови ДІЯРУ суперечить тендерній документації та закону.

Замовник відповів, що рішення голови ДІЯРУ обов’язкове до виконання, а сама «Inkla Trading & Engineering GmbH» не надала оригінальні креслення при поставці на Рівненську АЕС запчастин виробництва «КМЗ» до дизелів 78Г за угодами від 30 квітня 2020 року.

Нагадаємо, у розпорядженні «Наших грошей» є лист за 1 липня від СБУ до т. в. о президента «Енергоатома» Петра Котіна. У тому листі СБУ повідомляло, що «Inkla Trading & Engineering GmbH» за договором із «ЗАЕС» від 12 листопада 2019 року поставила неякісні запчастини без документів. Тому СБУ закликала «Енергоатом» провести службову перевірку обставин проведення аудиту і затвердження «КМЗ» постачальником, а також здійснити претензійно-позовну роботу за договором.

Також скаржник заявив, що допущені фірми подали свідоцтво про передачу креслень від «Русского дизеля» до «ПО «Дизель-Энерго» без права передачі третім особам, а отже, невідомо, як креслення перейшли до «МК «Дизель-Энерго». Замовник відповів, що вони подали ще й договір про передачу креслень від «ПО «Дизель-Энерго» до «МК «Дизель-Энерго», а за хибною логікою скаржника, мовляв, і «КМЗ» не міг отримати креслення.

Договір із «МК «Дизель-Энерго» підписав у 2015 році директор «ПО «Дизель-Энерго» Олексій Лазарєв, якого в Росії затримували в 2018 році по справі щодо поставки контрафактного обладнання для метро Петербургу. Договір із «КМЗ» підписала в 2016 році директорка «ПО «Дизель-Энерго» Євгенія Косолапова.

Адмінколегія розгляне скаргу «Inkla Trading&Engineering GmbH» 21 вересня о 17:00.

У 2020 році «ЗАЕС» уже п’ять разів безуспішно намагалась купити такі запчастини.

Три тендери виграла «Inkla Trading&Engineering GmbH», проте один відмінили через неможливість укладення договору у строк, другий – через відсутність коштів унаслідок рішення «Енергоатома» провести закупівлю нагорі, а третій – через неможливість на тому етапі закупівлі внести до тендерної документації додаткові кваліфікаційні вимоги до учасників у зв’язку з неможливістю певний час використовувати продукцію «КМЗ».

Четвертий тендер не відбувся через нестачу учасників, а переговорну процедуру із «ISG Supply OÜ» відмінили за рішенням АМКУ по скарзі «Inkla Trading&Engineering GmbH».

Нагадаємо, у 2019 році «МК «Дизель-Енерго» купила в ТОВ «Інтерарм Інвест» техумови на дизелі АСД-5600, погоджені в ДІЯРУ з порушенням. Спроба отримати контроль над техумовами потрібна була росіянам для того, щоб ніхто не робив деталі в Україні. Адже у тому ж 2019 році «Енергоатом» замовив ТДВ «Бориславский завод «Рема» виготовлення дослідної партії запчастин до двигуна 78Г дизель-генератора АСД-5600 за 23,15 млн грн.

Довідково:

Допущені фірми подали договір від 14 лютого 2020 року, за яким «МК «Дизель-Энерго» Анни Іванової замовляє виготовлення металевих виробів за кресленнями «Русского дизеля» у «Victoria Repair Group OÜ» (Естонія). Створеною в 2009 році естонською компанією з капіталом 2 556 євро керують Віктор Миколайович Джемесюк, народжений 17 травня 1965 року, та Анатолій Култашев, народжений 29 жовтня 1964 року.

Створеною в 2015 році російською фірмою «Енерго-Сектор» володіє та керує Вадим Скибан. Він володіє ще двома російськими фірмами: ООО «Евро Лайфкер» одноосібно та ООО «УСЭП-Энерго» разом із українським ТОВ «Промислово-фінансова компанія «Укрспеценергопостач» Леоніда Гаврилюка з Києва та Олексія Антипова з Луганська.

Створена в 2012 році естонська «ISG Supply OÜ» з капіталом 2 500 євро вперше отримала підряд. Фірма очолює Сергій Мішарін (Sergei Mišarin), народжений 10 лютого 1968 року.

Анна Сорока, «Наші гроші»