Тюремники зливають рідній фірмі свого ексзавгоспа 15 мільйонів на коштовне сухе пюре
16.09.2020   //  

ДУ «Генеральна дирекція Державної кримінально-виконавчої служби України» Мін’юсту 14 вересня за результатами тендеру повідомила про намір замовити ТОВ «Р-Продакт» сушеної картоплі на 15,36 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Компанія повинна буде до кінця року поставити в тюрми та слідчі ізолятори 340 т сушеної картоплі в кубиках, пластинках, брусочках або сухого картопляного пюре по 45,16 грн./кг.

У відкритих джерелах є на 19% дешевше білоруське пюре за гуртовою ціною 38 грн./кг.

Ціна майбутньої угоди всього на 2% нижча за очікувану вартість закупівлі 15,63 млн грн.

До аукціону не допустили дві фірми, які не усунули недоліки за добу після ознайомлення.

ТОВ «Артіс Плюс Груп» не надало акт до договору про оренду автомобілів, накладні до аналогічного договору та документи на працівників щодо постійно діючих процедур за законом «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

ТОВ «Продторгресурс» не надало накладні до аналогічних договорів, відгук до одного з аналогічних договорів, дані та медичні книжки водіїв автомобілів, а також принесло неповний акт інспектування не того складу, на якому збиралось зберігати товар.

Єдиним допущеним конкурентом було столичне ТОВ «Дніпро Рівер Груп», яке від свого заснування в 2016 р. натендерило в тюремників, Нацгвардії та Держрезерву 377,12 млн грн. Воно записане на бухгалтерку Тетяну Огінську з Київщини, яка працювала у ТОВ «Тесткабель». Суперником керує його попередній засновник Костянтин Хоніч із Києва.

Нині столична «Р-Продакт» належить директорці Олені Бузовій зі Слов’янська та Сергію Лавренюку з Білої Церкви. Його дружина Олена Механік є головним спеціалістом Відділу моніторингу наукової та інноваційної діяльності Міністерства освіти і науки України.

Але, за даними системи «YouControl», ще восени 2019 року партнерами Сергія Лавренюка по «Р-Продакт» були кияни Володимир Мартиненко та Олександр Сіводін. Останній у 2017-2018 рр.. очолював Департамент ресурсного забезпечення Державної кримінально-виконавчої служби України, а до того займав посади начальника Управління державних резервів Державного агентства резерву України та заступника начальника Управління ресурсного забезпечення Державної пенітенціарної служби України (нинішня ДКВСУ).

Мартиненко з Валерієм Волчком володіє ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «ВМ».

Ще раніше компанія «Р-Продакт» під старою назвою «Томаш Плюс» належала дружині Олександра Сіводіна Інні Сіводіній та киянкам Олександрі Мінченко і Марині Мацкулі.

Переможець не отримував підрядів. Але зараз він бере участь тендерах тюремників щодо свіжої картоплі на 53,20 млн грн. і овочів на 29,28 млн грн., на яких єдиним допущеним конкурентом теж є «Дніпро Рівер Груп». На обох тендерах відхилені учасники оскаржили в АМКУ рішення замовника про своє відхилення та про допущення до торгів «Р-Продакт» і «Дніпро Рівер Груп». Наразі очікується, чи прийме адмінколегія три скарги до розгляду.

Нагадаємо, поліція Запорізької області із 2018 р. веде кримінальну справу проти фірм «Дніпро Рівер Груп», «Емі Он», «Фінінтертехнологія» і «Кариота». На думку слідства, вони закуповують курятину значно нижчої якості, яка не відповідає чинним санітарно-епідеміологічним нормам і встановленим договором умовам, та поставляють у державні організації та установи. Після перемоги на тендерах і укладення договорів вони подають замовникам довідки із завищеними цінами харчів, тоді як ринкові ціни не змінюються.