Пошкоджений вибухом газу будинок на Позняках знесуть за 14 мільйонів
16.09.2020   //  

КП «Житлоінвестбуд-УКБ» Київради 14 вересня уклало угоду з ТОВ «Будівельна компанія «ЗЗБК №1» про демонтаж будинку на Позняках, пошкодженого вибухом у червні, вартістю 14,29 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2020 року фірма виконає підготовку будівельного майданчику на здійснення заходів з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації техногенного характеру у житловому будинку №1/5 на вулиці Соломії Крушельницької у Дарницькому районі міста Києва.

Спершу виготовлять каркас і підсилять ним будівлю, потім демонтують ліфти, внутрішні сантехнічні мережі, опалення, електроосвітлення, електрообладнання, газопостачання та власне будівлю, а також виконають земляні роботи, вивезуть і утилізують сміття.

Роботи закупили за скороченою переговорною процедурою через виникнення особливих економічних обставин з негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій. Замовник в обґрунтуванні пояснив свій вибір підрядника тим, що «БК «ЗЗБК №1» має кваліфіковану команду, досконалий менеджмент, застосовує новітні технології, високоякісні матеріали і конструкції (зокрема залізобетонну продукцію власного виробництва) та орієнтується на європейські стандарти якості. Компанія за час своєї діяльності звела понад сорок збірних залізобетонних житлових будинків. Таким чином, вона має певний досвід у будівництві збірних залізобетонних конструкцій та оцінці стану несучих конструкцій, в тому числі аварійних будівель та споруд, а також проектів підсилення їх конструкцій. Також вона використовує конструктивні системи елементів підсилення та організаційно-технологічні рішення їх застосування, які можуть бути застосовані при розробці та реалізації проектів демонтажу та підсилення великопанельних будівель. Вони можуть бути корисними при виконанні протиаварійних заходів та ліквідації наслідків аварій таких будівель.

Раніше «Житлоінвестбуд» замовив робочий проект і науково-технічний супровід заходів з ліквідації наслідків вибуху, а також державну експертизу і топографо-геодезичну зйомку.

Нагадаємо, вибух в десятиповерхівці стався 21 червня. Один із під’їздів був зруйнований із четвертого по восьмий поверхи. Без житла залишилися 125 осіб, загинуло п’ятеро осіб.

У серпні прес-служба КМДА з посиланням на начальника Управління з питань цивільного захисту Романа Ткачука повідомила, що керівництво міста поставило завдання повністю розібрати постраждалий від вибуху будинок до початку опалювального сезону.

Столична «БК «ЗЗБК №1» належить киянам Сергію Алексеєву та Василю Іванченку, директором є Сергій Воробей, а представником – Олег Огійчук. Іванченко з Нонною Купоревою володіє ТОВ «Фінансова компанія «Столиця», співвласником якого колись був нині покійний ексзаступник головного архітектора Києва (1996-2004 рр.) Андрій Бєломєсяцев. Іваченко і Бєломєсяцев володіли низкою будівельних компаній у Києві.