Неймовірна історія: поліція не побачила складу злочину у змові ФОПів і вони стягнули з АМКУ витрати на адвоката
15.09.2020   //  

Господарський суд Рівненської області скасував рішення Антимонопольного комітету про штраф двох ФОПів за змову  на кількох торгах Територіального центру соціального обслуговування (м.Рівне) щодо закупівлі безкоштовного харчування малозабезпечених одиноких громадян. Про це повідомила “Ліга антитрасту” з посиланням на рішення суду.

3 березня 2020 р. адміністративна колегія Рівненського обласного ТВ АМКУ наклала штрафи на суму 140 тис. грн. на ФОП Василець Т.І. та ФОП Веремеєнко С.А. за змову на кількох торгах Територіального центру соціального обслуговування (м.Рівне) щодо закупівлі безкоштовного харчування малозабезпечених одиноких громадян.

Тервідділення доводило змову тим, що два ФОПи:

  • зазначили у складі тендерної пропозиції одну і ту саму фактичну адресу;
  • орендували нежитлове приміщення один у одного;
  • мають рахунки в одному і тому самому відділенні банку;
  • мають однакову електронну адресу та номер телефону;
  • використовують одні і ті самі ІР-адреси;
  • синхронно подали свої пропозиції;
  • мають схожості у документах тендерної пропозиції.

ФОП Веремеєнко не погодився із зазначеним рішенням та оскаржив його до Господарського суду Рівненської області. За результатом розгляду суд не тільки повністю задовольнив позов та скасував рішення АМКУ, а й постановив стягнути на користь позивача з тервідділення АМКУ судові витрати на оплату послуг адвокатів у розмірі 16 500 грн. при тому, що розмір накладеного на нього штрафу складав 3 000 грн.

За даними суду, два ФОПи з 2004 по 2017 рік спільно займались бізнесом. Але з 2017 р. між ними почали виникати суперечки та вони домовилися працювати окремо, не втручаючись у клієнтську базу один одного.

ФОП Василець дійсно мала намір брати участь в окремих тендерах, що стали предметом розслідування АМКУ. Вона підготувала необхідні документи, однак потім передумала та особисто не подавала ніяких документів. І лише під час розслідування АМКУ дізналась, що як виявилось, в 2017, 2018, 2019 роках ФОП Веремеєнко скористався її підготовленими документами, використав її печатку та від її імені подавав матеріали на участь у тендерах. Дізнавшись про розгляд справи Рівненським обласним ТВ АМКУ, Василець звернулася до поліції із заявою.

Під час розслідування Рівненським відділом поліції кримінальної справи за фактом підробки документів та використання завідомо підробленого документа було допитано ФОП Веремеєнко, який підтвердив викладену версію.

Зазначених даних для суду виявилось достатнім, щоб скасувати 17.08.2020 р. рішення Комітету. Отже тепер, якщо апеляційний або касаційний суди не внесуть свої корективи, штраф будуть платити не вчорашні змовники, а сьогоднішній Антимонопольний комітет.

У свою чергу поліція закрила кримінальне провадження у зв’язку з відсутністю складу злочину. Поліція в постанові про закриття кримінального провадження зазначила, що документи фактично не підроблялись. А лише використовувались вже підготовлені до цього не підроблені копії документів. Отже ніякої підробки не було.