АМКУ по скарзі «амірханянців» зобов’язав Укравтодор знести заточки про розрахунки «у паперовому вигляді»
15.09.2020   //  

8 вересня Тендерна колегія Антимонопольного комітету зобов’язала Служби автомобільних доріг у Кіровоградській та Дніпропетровській областях внести зміни у тендерну документацію щодо порядку узгодження договірної ціни між Замовником та Учасником. Про це стало відомо з рішень, опублікованих в «Прозорро».

Таким чином Антимонопольний комітет задовольнив скарги ТОВ «Граніт-001» на тендерах з поточного середнього ремонту дороги М-12 Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знам’янка сукупною очікуваною вартістю 1,64 млрд гривень, які оголосила Кіровоградська САД. Мова йде про ділянки км 640+790 – км 683+600, км 683+640 – км 698+480 та км 698+480 – км 703+480. Також колегія задовольнила скарги підприємства на дії Служби автомобільних у Дніпропетровській області на тендері з поточного середнього ремонту дороги Р-73/Н-08/-Нікополь на ділянці км 7+595- км 21+685 вартістю 330,3 млн гривень.

«Граніт-001» оскаржував вимоги Замовників, що «документи подаються на адресу Замовника в друкованому вигляді з супровідним листом та переліком наданих документів», а також те, що Замовник може відмовити у підписанні договору за умови, якщо договірна ціна не узгоджена Замовником і Переможцем. За словами Скаржника, у тендерній документації відсутній конкретний порядок узгодження договірної ціни, який би унеможливлював зловживання з боку Замовника. При цьому, якщо договірна ціна не узгоджена з Переможцем і Замовником у визначений строк, то договір вважається неукладеним з вини Переможця, а не Замовника.

«Порушення прав даними положеннями Документації пояснюється можливістю Замовника свавільно відхилити будь-якого небажаного учасника, який є переможцем аукціону, просто не узгодивши надану після аукціону договірну ціну або ж знайшовши «недоліки» у наданій договірній ціні», – вказано у скарзі.

У своєму рішенні колегія Антимонопольного комітету підтвердила, що у ТД обох Замовників дійсно не визначений порядок узгодження договірної ціни, а за таких умов договір може вважатись не укладеним з незалежних від Учасника підстав, що є дискримінаційним по відношенню до компаній, і, зокрема, Скаржника. Саме тому АМКУ зобов’язав Замовників внести зміни до ТД.

Нагадаємо, подібну тендерну заточку встановила і Служба автомобільних доріг у Хмельницькій області на тендері з поточного середнього ремонту дороги Н-03 Житомир-Чернівці вартістю 104,2 мільйони гривень. Її також оскаржує «Граніт-001».

Засновниками ТОВ «Граніт-001» є одесит Віталій Западня та сейшельська компанія «Нарек Яхтінг Лімітед». Компанія входить в групу дорожніх підприємств Араїка Амірханяна.