У Кривому Розі інтернат купив Метотрексат удвічі дорожче від лікарні та цін в аптеках
14.09.2020   //  

У травні КЗ «Криворізький психоневрологічний інтернат» Дніпропетровської обласної ради замовив ТОВ «Восток-Фарм» препарат Метотрексат у півтора-два раза дорожче від аптек та удвічі дорожче, ніж КНП «Криворізька міська лікарня №9» Криворізької міської ради замовило у ТОВ «Подорожник Дніпро». Про це свідчать дані моніторингу «Наших грошей» фармацевтичних закупівель за березень-червень у системі «Прозорро».

Йдеться про розчин для ін’єкцій Метотрексат-тева (міжнародна непатентована назва: метотрексат) у флаконі №1 об’ємом 2 мл дозуванням 25мг/мл. Цей препарат виробництва «Pharmachemie B.V.» (Нідерланди) для «Teva Pharmaceutical Industries Ltd.» (Ізраїль) використовують для лікування різних видів раку, псоріазу, ревматоїдного артриту тощо.

Криворізький психоневрологічний інтернат 4 травня замовив фірмі «Восток-Фарм» шість флаконів цього препарату з поставкою до кінця року по 239,44 грн. без ПДВ. Закупівля пройшла без аукціону, бо на спрощену допорогову закупівлю більше ніхто не прийшов.

Через кілька днів, 7 травня Криворізька міська лікарня №9 замовила фірмі «Подорожник Дніпро» тридцять флаконів цього препарату вдвічі дешевше – по 106,43 грн. без ПДВ. Це були відкриті тоги на значну суму з трьома учасниками і формальною економією 40%.

В аптеках Метотрексат-тева у такій самій формі продається у півтора-два раза дешевше за ціну для Криворізького психоневрологічного інтернату – по 113,50-142,75 грн. за флакон.

Дніпровською «Восток-Фарм» володіє і керує місцева жителька Заріна Бакуменко. Фірма використовує один номер телефону +380675661201 із криворізьким ТОВ «Дженерал Ком» директора Сергія Пушкаря. У червні «Наші гроші.Львів» писали, що Центр реабілітації у Чернівецькій області придбав у «Восток-Фарм» дорогі ізоляційні халати – по 108 грн.

Нагадаємо, як повідомила платформа «Ліга антитрасту», в серпні антимонопольний департамент Міністерства юстиції США звинуватив фармацевтичну компанію «Teva» у завищенні цін на ліки внаслідок картельних змов мінімум на $350 млн. Із 2014 року її представник в Україні ТОВ «Тева Україна» отримав підрядів на 107,19 млн грн.