Окружний суд зобов’язав Кличка дати забудувати 6 га біля Собачого Гирла на Оболоні
10.09.2020   //  

Окружний адміністративний суд м. Києва зобов’язав Департамент містобудування та архітектури КМДА надати ТОВ «Дженерейшн» містобудівні умови та обмеження для проектування житлово-адміністративного комплексу з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадсько-торговельного, соціального призначення та паркінгами і забудови земельної ділянки на вул. Прирічна (біля затоки Собаче Гирло) в Оболонському районі. Про це свідчить рішення від 4 вересня (суддя Сергій Каракашьян).

ТОВ «Дженерейшн» є власником вказаної ділянки. Фірма купила землю на торгах у 2017 році.

У травні «Дженерейшн» звернувся до Департамент із заявою про видачу МУО, однак отримав відмову через невідповідність намірів забудови вимогам Генплану столиці, тобто функціональному призначенню ділянки.

ОАСК визнав протиправним та скасував наказ Департаменту містобудування, яким фірмі відмовлено у наданні МУО, посилаючись на те, що невідповідність намірів забудови Генплану під час розгляду справи не доведена. Суд дійшов висновку, що у відповіді Департаменту відсутнє будь-яке обґрунтування підстав відмови у наданні фірмі «Дженерейшн» МУО.

При цьому суд вказав, що наміри фірми по забудові відповідають цільовому призначенню ділянки – для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку.

Нагадаємо, що у 2016 році госпсуд звернув стягнення на ділянку площею 5,73 га на вул. Прирічна, яка належала ТОВ «Явір-Плюс» і перебувала в іпотеці банку «Кліринговий дім», в рахунок заборгованості Консалтингової компанії «Аверс». Стягнення мало відбутися шляхом продажу ділянки на публічних торгах з встановленням її початкової ціни у розмірі 32,24 млн грн.

На виконання цього судового рішення торги організувало ДП «СЕТАМ». Ділянка була продана з третьої спроби, внаслідок чого ціна знизилася до 22,57 млн грн. Переможцем торгів спочатку було визнано ТОВ «М-Ірбіс», однак фірма у підсумку не перерахувала кошти і переможцем став інший учасник – «Дженерейшн». Спроба «М-Ірбіс» довести в суді, що гроші він не зміг перерахувати з вини «СЕТАМу», була безуспішною. Як і намагання скасувати результати торгів.

Відповідно до даних Державного земельного кадастру, станом на 2019 рік, нормативна грошова оцінка ділянки становить 64,71 млн грн.

ТОВ «Дженерейшн» було створене у квітні 2017 року. Власниками фірми є Ілля страх і ТОВ «Конкорд Консалтинг», кінцевим бенефіціарним власником якого через кіпрську компанію «Авалія Інвестмент Лімітед» є Ігор Мазепа, власник інвестиційної компанії «Concorde Capital».