АМКУ після публікації «НГ. Львів» оштрафував фірми за розпил тендеру на 30 мільйонів
10.09.2020   //  

Західне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України за антиконкурентні дії на торгах оштрафувало ТОВ «Будівельно-монтажна компанія «Містобуд» та ТОВ «НВП Шляхбуд» на 136 тис грн. Йдеться про тендер Львівського комунального підприємства «зелене місто» на ремонт мулових майданчиків очисних споруд вартістю 29,96 млн грн.

Про це пишуть «Наші гроші. Львів», які і опублікували в грудні 2019 повідомлення про ознаки змови на тендері ЛКП «Зелене місто».  Журналісти виявили, що компанії користувались однаковим пристроєм для підготовки документів, оскільки на їхніх довідках про матеріально-технічну базу були ідентичні плями. Крім того, написи на копіях документів суперників були зроблені однаковим почерком.

Під час аукціону пропозиція «НВП Шляхбуд» була на 3 млн грн. дешевшою за конкурента. Однак, отримавши перемогу, фірма відмовилася підписувати договір, тому перемога дісталася фірмі «Містобуд».

Учасники зустрічалися на торгах 21 раз протягом 2018-2019 років.

Після публікації новини фахівці з публічних закупівель «Центру громадського моніторингу та досліджень» надіслали відповідну скаргу. АМКУ також встановив, що компанії користувалися спільним електронним майданчиком та однією ІР-адресою для подачі документів на тендер. Учасники мали спільного працівника, орендували техніку в одного орендодавця, формували кошторис та створювали довідки в одних програмах.

Відтак компанії «Містобуд» та «НВП Шляхбуд» отримали по 68 тис. грн штрафу. Вони також не зможуть брати участі в торгах протягом трьох років.

Водночас учасники торгів свою пов’язаність заперечили. Зокрема, у відповідному листі вони зазначили, що подання пропозицій з одного електронного майданчика було збігом, а кошторис не формували в одній програмі. Також учасники надали експертні висновки щодо почерків та технічних властивостей документів, однак АМКУ їх не врахував.

Компанія «НВП Шляхбуд» зареєстрована в Рівному, її власниками через ТОВ «Куа Озон» є кияни Андрій Золотухін та Дмитро Ісупов. Протягом 2019-2020 років фірма отримала державних замовлень на 202 млн грн.

Фірма «Містобуд» зареєстрована в Рівненській області, належить Валерію Потоцькому. Протягом 2019-2020 років підприємство отримало державних замовлень на 49 млн грн.