У картелю можуть забрати тендерні гроші, якщо АМКУ визнає державною допомогою переваги від Укравтодору
09.09.2020   //  

Державне агентство автомобільних доріг України та його регіональні підрозділи під час здійснення закупівель робіт з будівництва та послуг з ремонту надають незаконну державну допомогу низці суб’єктів господарювання.

Про це йдеться у зверненні до Антимонопольного комітету від засновників «Ліги антитрасту» з громадської організації «Рада захисту конкуренції та споживачів».

Компанії-фаворити Укравтодору ТОВ «Автомагістраль-південь», ТОВ «Онур Конструкцiон Iнтернешнл», ТОВ «Ростдорстрой», ТОВ «Техно-Буд-Центр», ТОВ «ПБС», ТОВ «Автострада» та інші отримують державну допомогу у вигляді неправомірних переваг на дорожніх тендерах.

Ця державна допомога відповідає усім чотирьом ознакам держдопомоги, встановленим Законом, а саме:

  • надається суб’єктам господарювання;
  • фінансується за рахунок ресурсів держави;
  • створює переваги для окремих суб’єктів господарювання;
  • спотворює економічну конкуренцію.

«Ліга Антитрасту» вважає факти, наведені у зверненні, більш ніж достатніми для того, щоб АМКУ розпочав перевірку інформації про незаконну державну допомогу, та за результатами якої прийняв законні рішення про її недопустимість для конкуренції.

У випадку прийняття Комітетом такого рішення, переможці нечесних тендерів будуть змушені повернути державі усі незаконно отримані кошти.

«Звертаємося до небайдужих учасників ринку, які постраждали від надання компаніям-фаворитам Укравтодору неправомірних переваг на дорожніх тендерах, а також закликаємо галузеві асоціації, які не бояться відстоювати законні інтереси своїх членів, взяти наше звернення за взірець, та звернутися до АМКУ з власними заявами щодо непрозорого, неефективного та дискримінаційного розподілу державних ресурсів, наслідками якого є спотворення чесної конкуренції», – повідомили в «Лізі антитрасту».

З повним текстом звернення можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/3lGouNG

Раніше «Ліга Антитрасту» подала в АМКУ заяви про змову на торгах між найбільшими підрядниками Укравтодору: «Автомагістраль-Південь» та «Техно-Буд-Центром», «Онуром» та «Ростдорстроєм», «Ростдорстроєм» та групою Араіка Амірханяна.

Освітньо-комунікаційна платформа «Ліга антитрасту» заснована громадськими організаціями «Рада захисту конкуренції і споживачів» та «Наші гроші».

За додатковою інформацією звертатись:

телефон: (067) 468 60 40

месенджер: https://www.facebook.com/league.antitrust/

е-мейл: league.antitrust@competition-council.org