НАБУ виявило корупційні ризики в інституті «відгуків» Укравтодору
09.09.2020   //  

Національне антикорупційне бюро України звернулось до АМКУ і Укравтодору з пропозиціями щодо усунення схеми з вибірковою видачею відгуків Укравтодором на виконані ремонти. Про це повідомила «Ліга антитрасту».

НАБУ зауважило, що існування корупційних ризиків, пов’язаних з функціонуванням інституту «відгуків» в системі Укравтодору, підтверджується матеріалами завершеного кримінального провадження.

У зв’язку з чим НАБУ було скеровано до Укравтодору та Антимонопольного комітету пропозиції та рекомендації про усунення причин та умов, які сприяють вчиненню кримінальних правопорушень. Вони ж у свою чергу, за словами НАБУ, повинні проінформувати про результати розгляду зазначених рекомендацій.

За усталеною практикою Укравтодор вимагає від учасників своїх тендерів відгуки про виконання цими фірмами ремонтів у попередні роки на інших дорогах. Ці відгуки видаються або не видаються Службами автодоріг без жодного зв’язку з актами виконаних робіт, які і є офіційними документами про виконані роботи.

Нагадаємо, раніше «Ліга антитрасту» звернулась до НАБУ з листом щодо корупційних схем на «видачі» відгуків Укравтодором, в якому наголошувала на шкідливості відгуків, оскільки:

  • чинне законодавство не має ані такого поняття, як «відгук», ані механізму його отримання чи порядку складання;
  • «відгуки» в дорожніх тендерах надаються самими структурними підрозділами Укравтодору (собі від себе);
  • відгук є «ручним регулятором» щодо участі певних компаній у торгах, коли замовник на власне переконання може вирішити, кому відгук дати, а кому ні (тобто, хто буде допущений до торгів, а хто ні);
  • органи Укравтодору мають практику відкликати відгуки, коли участь у торгах бере «невигідна» їм компанія, щоб в подальшому її дискваліфікувати з тендеру.

«За отриманою нами від структур Укравтодора інформацією з 2016 по 2020 рік останніми було висунуто всього 184 вимоги до підрядників про усунення недоліків робіт, натомість відгуки «відкликаються», або з’являються листи про «невидання» таких відгуків із завидною частотою», – відмітили в «Лізі антитрасту».