Видача довідок про єдиного виробника є перевищенням повноважень ТПП – Рахункова палата
08.09.2020   //  

Прогалина з довідками

Як відомо, Торгово-промислова палата України надає українському бізнесу та замовникам платну послугу – видача довідки про єдиного виробника/постачальника продукції. Довідка оформлюються у вигляді інформаційного листа, на якому так і зазначено, що він не є обов’язковими до застосування за призначенням і має виключно довідково-інформаційний характер. На своєму сайті ТПП з цього приводу пише, що такі довідки видаються за результатами проведеного інформаційного моніторингу відповідного ринку/галузі, законодавчо-нормативного регулювання відповідного ринку/галузі та аналізу наданих замовником документів.

Здавалось би зрозуміло, що такі довідки не є доказом відсутності конкуренції. Однак лише здавалось би. Бо замовники роки поспіль впевнено та вперто оголошують переговорні процедури, обґрунтовуючи відсутність конкуренції саме такими довідками. Тендерна колегія АМКУ, у випадку оскарження, їх відміняє. Бо в Україні кінцеві офіційні висновки про наявність чи відсутність конкуренції на ринку має право робити виключно Антимонопольний комітет.

Однак АМКУ може, а не зобов’язаний це робити, та й актуальні висновки по всім ринкам відомство суто фізично не зможе робити та видавати. До того ж ні закон про закупівлі, ні підзаконні акти не визначають, яким чином уповноважена особа замовника має доводити відсутність конкуренції на ринку при виборі переговорної процедури. Тобто в законодавстві є певна прогалина стосовно того якими документами має доводитись, що на ринку немає конкуренції, та товари може поставити виключно одна компанія.

Хто винен?

Рахункова палата вивчила річний звіт АМКУ за 2019 рік та дійшла до висновку, що має місце перевищення повноважень самою ТПП України.

Однак, на нашу думку, ТПП мінімізувала ризики можливого покарання написами на довідках про їх виключно рекомендаційний статус.

Звісно ТПП має усвідомлювати та усвідомлює мету, з якою замовники звертаються за подібними довідками, та шкоду, яку несуть їх довідки для конкуренції. Однак кінцеве слово про вибір процедури та відповідальність лежать саме на уповноваженій особі замовника. І «судити», якщо що, в підсумку будуть саме замовника, а не посадовців ТПП. Звісно така довідка може суттєво ускладнити роботу слідчих в напрямку доведення умислу, але ні в якому разі не слугуватиме індульгенцією.

Тому, ми всіляко підтримуємо прагнення Рахункової палати покласти нарешті край цим фокусам з довідками ТПП. Але не варто забувати і про ключову роль замовників у цьому процесі.

Галина Верцімаха, “Ліга антитрасту”