Суд забрав Борщагівській фармзавод у Загорія
08.09.2020   //  

Апеляційний суд визнав незаконним продаж акцій Борщагівського хіміко-фармацевтичного заводу фірмі «Дарниця». Про це повідомила «Ліга антитрасту» з посиланням на рішення суду від 25 серпня.

Північний апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу ПАТ «Науково-виробничий центр «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод», скасував рішення Господарського суду міста Києва від 04.11.2019 та прийняв нове рішення, яким повністю задовольнив первісний позов заводу, та відмовив у задоволенні зустрічного позову ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця».

Серед іншого, апеляційний суд визнав недійсними:

  • результати біржових торгів з продажу акцій на аукціоні у процесі приватизації щодо визнання переможцем ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця» з ціною 171, 84 млн. грн.;
  • біржовий контракт №185321 на купівлю-продаж акцій від 20.03.2015, укладений між Департаментом комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) та ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця».

Підставою для прийняття такого рішення були порушення порядку проведення біржових торгів:

  • незаконне включення акцій до переліку об’єктів категорії «Е» з підстав того, що завод не заснований на змішаній формі власності, а утворений внаслідок приватизації:
  • порушення порядку публікації інформації про конкурс (у виданні «Хрещатик», замість «Віснику приватизації»);
  • невідповідність висновку про вартість пакету акцій вимогам законодавства, у зв’язку з втратою ним чинності та його невідповідністю встановленим законодавством вимогам;
  • затвердження висновку про оцінку та продовження його дії неповноважною особою – заступником керівника департаменту, а не самим керівником.

При цьому невчасне звернення «Дарниці» до Антимонопольного комітету за дозволом на придбання, порушення таким чином конкурентного законодавства, надання недостовірної інформації Комітету або загроза монополізації ринку не зазначені в рішенні апеляції як підстави для скасування результатів торгів.

«Рішення суду вже набрало законної сили. Однак компанія «Дарниця», КМДА та Київська міська рада можуть оскаржити його до Верховного суду. І суд за клопотанням скаржників та за наявності законних підстав, може зупинити дію рішення на час касаційного розгляду», – відмітили у «Лізі антитрасту».

До цього Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод намагався в судовому порядку скасувати рішення Антимонопольного комітету про надання дозволу компанії Дарниця на купівлю 25,95% акцій заводу. Суди двох інстанції стали на сторону АМКУ та відмовили у задоволенні позову з процесуальних підстав.

ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця» належить екс-депутату Глібу Загорію. До 2019 року він входив до президентської фракції Блоку Петра Порошенка та був близький до тодішнього генпрокурора Юрія Луценка.