Упійманий з хабарем для поліції голова сільради відбувся мінімальним штрафом
07.09.2020   //  

Теофіпольський районний суд Хмельницької області визнав винним Гальчинецького сільського голову Анатолія Черняка у зловживанні впливом і оштрафував на 34 тис. грн.

Про це написав «Незалежний громадський портал» з посилання на вирок суду від 20 серпня 2020 року.

На початку липня 2020 року сільський голова провів зустріч у своєму службовому кабінеті з головним бухгалтером та секретарем Гальчинецької сільської ради. Під час бесіди посадовець запевнив останніх, що може вплинути на правоохоронні органи і добитися закриття кримінального провадження за фактом розтрати бюджетних коштів службовими особами.

В розслідуванні фігурують головний бухгалтер, секретар і спеціаліст сільської ради. За цю послугу обвинувачений попросив $750 дол. (по $250 дол. з кожного з фігурантів). Хабар сільському голові передавала головний бухгалтер поблизу приміщення Теофіпольської центральної райлікарні. Після отримання вказаних коштів чоловіка викрито «на гарячому».

31 липня між прокурором Старокостянтинівської місцевої прокуратури та обвинуваченим була укладена угода про визнання винуватості. Сільський голова беззастережно визнав свою вину у вчиненні злочину за ч. 2 ст. 369-2 КК України (Зловживання впливом) і погодився на штраф 34 тис. грн.

Суд переконався, що укладення сторонами угоди є добровільним і затвердив її.

Також сільський голова заплатить у дохід держави 2288 грн. витрат за проведення експертиз.

Додамо, що санкція ч. 2 ст. 369-2 КК України передбачає покарання у вигляді штрафу від 34 тис. грн.. до 93,5 тис грн або позбавлення волі від двох до п’ятироків.

Від «Наших грошей»

В вироку суду вказано, що обвинувачений обіцяв посприяти в закритті кримінального провадження № 42020241220000016 від 21 травня 2020, яке розслідується СВ Теофіпольського відділення поліції. За понад три місяці після внесення даних до ЄРДР поліцейські не зверталися до суду з клопотаннями, принаймні, судовий реєстр не містить ухвал по цій справі.