Справа про тендерну змову «микитасів» на мільярдному будівництві розвалена в судах
07.09.2020   //  

Антимонопольний комітет програв у всіх трьох судових інстанціях учасникам тендеру будівництва корпусу ДУ «Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова НАМН України» вартістю 2,57 млрд грн. Про це повідомила «Ліга антитрасту» з посиланням на рішення Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду під головуванням Богдана Львова від 25 серпня.

Верховний суд фактично підтвердив правомірність рішень першої та апеляційної інстанції, якими було визнано недійсним рішення Антимонопольного комітету про накладення штрафу на ТОВ «Північно-український будівельний альянс» за змову з ТОВ «Спецбуд-плюс» на тендері 2018 року.

  • У травні 2019 року Тимчасова адмінколегія АМКУ оштрафувала ці дві фірми на 56,16 млн грн. та 63,19 відповідно. Серед іншого змову АМКУ доводив наступним:
  • обидві компанії входять до однієї корпорації «Укрбуд»;
  • надання однією компанією іншій поворотної безвідсоткової фінансової допомоги;
  • виконання робіт для одних і тих самих генпідрядників, які є членами «Укрбуд»;
  • компанії фактично знаходились та здійснювали господарську діяльність за однією адресою;
  • спільні телефони;
  • наявність спільних працівників;
  • входження компаніями в систему «Клієнт-Банка» з метою керування своїми банківськими рахунками з однакових IP-адрес та в один і той самий час;
  • надані у складі тендерної пропозиції банківські гарантії, видані одним банком та в один день.

«Північно-український будівельний альянс» оскаржив зазначене рішення до Господарського суду м. Києва і отримав рішення на свою користь. У травні 2020 року його підтвердив Північний апеляційний госпсуд. І ось тепер АМКУ програв касацію.

«Верховний суд навіть не став розглядати касацію по суті. Суд скористався тою самою процесуальною помилкою, яку допустив Комітет і під час касаційного скарження рішення про скасування вердикту відомства по змові на харчових тендерах Міноборони. АМКУ, подаючи касаційну скаргу, не врахував зміни до процесуального законодавства та послався на підставу оскарження, що не може бути застосована до подібних випадків. Як наслідок, очікуємо, що така сама доля спіткає і другу частину рішення, що стосується штрафу для компанії ТОВ «Спецбуд-Плюс», – вважають експерти «Ліги антитрасту».

На сьогодні на стадії судового оскарження перебуває ще одна справа по змові вищевказаних компаній на тендері щодо будівництва «стомленого» Шулявського мосту. У випадку скасування і цього рішення комітету, компанії зможуть і далі брати участь в державних тендерах.

Близькі судді Марченко і Львов послідовно прийняли рішення про знищення справи АМКУ по змові “микитасів”

Перші рішення на користь «Північно-українського будівельного альянсу» і «Спецбуд-плюсу» приймала суддя Господарського суду міста Києва Оксана Марченко. Вона є Марченко є доброю знайомою голови Касаційного госпсуду у складі Верховного суду Богдана Львова, що остаточно узаконив рішення Марченко по цим фірмам.

«Північно-український будівельний альянс» належить Андрію Якусевичу, який був позаштатний помічником уже екс-нардепа з «Волі народу» та екс-президента держкорпорації «Укрбуд» Максима Микитася. У жовтні 2019 року Микитася арештували за підозрою в організації корупційної схеми з квартирами для Нацгвардії. Він вийшов із СІЗО, бо за нього внесли 80 млн грн. застави.

Керівником ТОВ «Спецбуд-Плюс» під час тендерів був Михайло Бородавко, що фігурував у схемах власності компаній «Укрбуду» Юрія Пелиха – тестя Максима Микитася.