Прецедент: «Слуги народу» виводять з «Прозорро» спортивні закупівлі до 200 тисяч гривень
04.09.2020   //  

Верховна Рада 1 вересня проголосувала в першому читанні за виведення з системи «Прозорро» закупівель послуг для проведення спортивних заходів вартістю до 200 тис. грн., повідомила «Ліга антитрасту».

В пояснювальній записці до законопроекту №3075 «Про внесення зміни до статті 3 Закону України «Про публічні закупівлі»  наголошується, що такі зміни зумовлені критичною ситуацією, що відбувається з закупівлями для забезпечення діяльності національних збірних команд, а також організації проживання та харчування спортсменів. При цьому не наводиться жодних подробиць про те, у якій збірній та коли сталась криза.

Верховна Рада 9-го скликання прийняла вивести з «Прозорро» певний вид закупівель всього через рік після свого ж рішення проводити в «Прозорро» всі закупівлі на суму понад 50 тис. грн.

«З одного боку, є цілком зрозумілими прагнення спростити закупівлі необхідних для проведення спортивних заходів послуг, адже це звільняє від необхідності готувати купу документів та суттєво економить ресурси на закупівлю. […] Але ми обґрунтовано припускаємо, що це лише «пробний шар», та якщо законопроект буде прийнятий в цілому, то перелік виключень почне зростати в геометричній прогресії», – прогнозує «Ліга антитрасту».

Авторами законопроекту 3075 є три нардепи від «Слуг народу» Анатолій Костюх, Ольга Саладуха, Василь Мокан.