«ДерждорНДІ» дозволив «Онуру» замінити щебінь без експертизи – ЗМІ
03.09.2020   //  

Головна науково-дослідна установа України з питань будівництва, ремонту та утримання доріг  «ДерждорНДІ» підтвердила інформацію, що турецька компанія «Онур конструкціон інтерпрайзес» планує використати при будівництві дороги дешевший кварцитовий щебінь замість кубовидного гранітного. Про це йдеться у відповіді на інформаційний запит «ДержДорНДІ», яку опублікувало видання «Hubs».

Турецька компанія «Онур», яка є одним з лідерів серед підрядників Укравтодору, проводить капітальний ремонт ділянки автомобільної дороги М-03 Київ-Харків-Довжанський, який виконується на гроші Європейського банку реконструкцій та розвитку. Наприкінці серпня видання  «Hubs», посилаючись на власні джерела в Укравтодорі, повідомило, що турецький підрядник вирішив замінити гранітний щебінь на кварцитовий, який значно відрізняється своєю якістю і властивостям. Саме тому,  його дозволяють використовувати при ремонті доріг регіонального значення, але на трасах міжнародного значення – лише гранітний. (Детальніше тут).

Замінити граніт на кварцит у щебнево-піщаній суміші можна тільки після схвалення відповідальних за це організацій. Зокрема, і державної установи «ДерждорНДІ», основне завдання якої покращувати технології, і якість робіт при веденні дорожнього господарства. Згідно з листа надісланого виданню, «ДержДорНДІ» дозволило використовувати компанії інший будівельний матеріал, попри те, що установа не проводила випробування:

«Коли поступило звернення Представництва «Онур тааххут ташимаджилик иншаат тиджарет ве санай аноним ширкети» щодо можливості використання щебенької-піщаної суміші типу С7 із залізних кварцитів для виробництва сумішей органо-мінеральних дорожніх з фрезерованим матерфіалів дорожніх одягів… воно було опрацьовано фахівцями і надано відповідь, що про можливість використання зазначених матеріалів у разі відповідності і їх власним вимогам ДСТУ-Н Б В.2.3-39: 2016…, ДСТУ Б В.2.7-30: 2013… та СОУ 45.2-00018112-061: 2011… Самі випробування щебневих матеріалів із залізних кварцитів за цим зверненням нами не виконувались», – повідомили в «ДерждорНДІ».

Нагадаємо, місцеві активісти зафіксували, що великі партії кварцитового щебню вже були доставлені з кар’єру до будівельного майданчику турецької компанії «Онур».