В добудову будинків Микитася вліз кредитор радника Венедіктової
02.09.2020   //  

Із 25 об’єктів «Укрбуду» зобов’язання добудувати 14 взяв на себе «Київміськбуд», 5 – інші забудовники, і 6 – поки що не прийняті ніким і перебувають у «підвішеному» стані. Про це йдеться у статті Олександра Колесніченка для «Економічної правди».

Маленький забудовник з Харкова «Строй Сіті Девелопмент» взяв на себе зобов’язання із добудови двох ЖК «Укрбуду» – «Паркова долина» поруч зі станцією метро «Васильківська» та Crystal House на вул. Жилянській. Компанія створена у лютому 2020 року, її власником значиться Єгор Масленніков, а керівником – Андрій Колос. Єгор Масленніков у 2019 році позичив понад 8 млн грн дружині колишнього прокурора та радника Ірини Венедіктової на посаді керівниці Державного бюро розслідувань Євгена Устименка.

ЖК Genesis біля Індустріального мосту добудовує маловідома компанія «Євротранс», у якої на рахунку нуль побудованих будинків. Власниками фірми значаться Усман Хаджиєв (90%) та Володимир Прокопчук (10%).

ЖК Edelweiss House на Печерську будує компанія Edelburg Development екс-голови столичного ДАБІ Сергія Кучера, який є бізнес-партнером сина екс-мера Степана Черновецького.

Комплекс класу еліт La Manche на Подолі пообіцяла добудувати компанія Perfect Group нардепа від «Опозиційного блоку – За життя» Дмитра Ісаєнка.

Наприкінці 2019 року йшлося про передачу «Київміськбуду» всіх без винятку об’єктів «Укрбуду» екс-нардепа Максима Микитася – 24 житлових комплекси і 1 бізнес-центр.

Втім, на сьогодні «Київміськбуд» прийняв на себе зобов’язання із добудови 14 житлових комплексів. Це: «Пектораль», «Новомостицький», «Сонячна Рів’єра», «Харківський», «Гармонія», «Кирилівський гай», «Гвардійський», Freedom, Lake house, Twin house, Urban park, «Академ Парк», «Шевченківський» та «Поділ Град».

На сьогодні вже добудовані комплекси, які перебували на фінальній стадії готовності: «Сонячна Рів’єра», дві секції «Пекторалі» і «Новомостицький» вже введені в експлуатацію.

За словами представників «Київміськбуду», на всіх без винятку прийнятих об’єктах відновились будівельні роботи. Забудовник розраховує отримати кошти на роботи від Державної іпотечної установи: очікується, що ДІУ викупить квартири на 2,1 млрд грн. У перспективі, як показує аудит, «Київміськбуд», добудувавши усі ЖК «Укрбуду», може отримати 3-4 млн грн прибутку. Однак, цю цифру будуть переглядати, зазначає автор.

У «Київміськбуді» скаржаться на те, що інвестори поновили платежі і на рахунках фондів фінансування будівництва об’єктів «Укрбуду» вже знаходиться майже 90 млн грн, однак керуюча компанія Фонду фінансування будівництва «Житло-Капітал» не перераховує гроші на будівництво. Директор «Житло-Капітал» пояснює свої дії захистом інтересів інвесторів і вимагає доказів проведення робіт.

Поки залишаються неприйнятими ніким 6 комплексів: ЖК Art House, «Злагода» на Харківському масиві, Solar City біля станції метро «Житомирська, «Оберіг-2», «Чарівне місто» та бізнес-центр Level в Новій Будові.