«Автомагістраль-Південь» виступила спаринг-партнером «приватівського» «ПБС» по найбільшим тендерам Прикарпаття
02.09.2020   //  

31 серпня Служба автодоріг у Івано-франківській області визначилась з переможцем аукціону на поточний середній ремонт ділянки  автомобільної дороги держзначення Н-10 Стрий-Івано-Франківськ-Чернівці-Мамалига. Їм стала компанія «ПБС» з пропозицією 1,21 мільярди гривень. Про це повідомляється у системі «Прозоро».

Загалом Служба автодоріг у Івано-Франківській області віддала фірмі «ПБС» абсолютну більшість підрядів на ремонт доріг в області. За останні три роки Служба підписала з компанією 65 договорів на загальну суму 8,12 мільярдів гривень. Для порівняння, наступна у рейтингу приватна компанія забрала у Служби лише 212,71 мільйонів гривень.

Єдиним конкурентом «ПБС» на цих торгах була компанія «Автомагістраль-Південь», яка є лідером серед підрядників Укравтодору в останні три роки. Компанія майже не знижувала вартість своєї пропозиції в ході аукціону, тож економія на мільярдних торгах склала незначні 3,6%. Компанії завантажили свої документи в електронну систему для участі у цих торгах  в один день, з різницею у 15-20 хвилин.

При чому, з аналізу  процедур закупівель, які проводила Івано-Франківська САД, витікає, що учасники Національної асоціації дорожників України приходять до області лише як спаринг-партнери «ПБС». До прикладу, за останні два місяці літа, Івано-Франківська САД провела три найбільші закупівлі в своїй історії:

Середній ремонт траси Н-10 – за 1,21 мільярд гривень

Середній ремонт Р-24 – за 1,26 мільярдів гривень

Середній ремонт Н-09 – за 491,00 мільйонів гривень

В усіх цих торгах перемогу отримала фірма «ПБС», при чому єдиним конкурентом у всіх трьох випадках виступала фірма «Автомагістраль-Південь», яка за останні три роки жодного разу не ремонтувала дороги в цьому регіоні. І в усіх випадках економія на торгах склала менше 5%.

За останні два роки, жодна з шести компаній НАДУ, які забирають більшість укравтодорівських тендерів по всій Україні, жодного разу не отримала перемогу в області. Тож  приходять на торги компанії лише у якості «спаринг-партнерів» до фірми «ПБС».

Нагадаємо, «ПБС» – наразі це єдиний не член НАДУ, який знаходиться серед фаворитів Укравдотодору-2020 станом на початок серпня зі здобутками на 3,15 млрд грн. Також компанія є «тендерним тролем» – відкликає скарги на умови тендерної документації в торгах, де перемають «ШБУ-77» та член НАДУ фірма «Техно-буд-центр». Крім того, учасники НАДУ не беруть участі у великих торгах Укравтодору,  де «ПБС» розігрує їх зі своїм «спаринг-партнером» ТОВ «ШБУ-77».

ТОВ «ПБС» (Івано-Франківськ): засновником є Іванна Непик, колишня працівниця курорту «Буковель». Вона є бізнес-партнером Віктора Шевченка, рідного брата Олександра Шевченка – екс-директора туристичного комплексу «Буковель», що контролюється групою Ігоря Коломойського.