ОПЗ відмовився від 66 мільйонів доходу на користь посередницької фірми партнерів Криклія і Трунова
01.09.2020   //  

Правління АТ «Одеський припортовий завод» продовжило з ТОВ «Агро Газ Трейдінг» договір на  переробку давальницької сировини.

Про це йдеться в повідомленні ОПЗ.

Договір продовжено з 1 вересня до моменту визначення переможця конкурсу, але не довше кінця цього року. Ціна за одну тонну аміаку становитиме $41 та $60  тонну карбаміду. Це гроші, які ОПЗ отримає від давальця за виготовлення однієї тони товари з сировини давальця.

Раніше директор Консалтингового агентства «А-95» Сергій Куюн опублікував копію протоколу засідання правління ОПЗ від 19 сепня. В ньому було сказано, що «АГТ» запропонувало продовжити договір та підвищити тарифи – $ 41/т аміаку та $67/т карбаміду. Натомість, в новому договорі ціна карбаміду становить $60 – на 10% нижче від раніше пропонованої давальцем.

Куюн порахував, що через різницю між запропонованою ціною та ціною в договорі ОПЗ недоотримає до кінця року $2,4 млн (майже 66 млн грн. по курсу НБУ).

Раніше до правління ОПЗ звернулися компанії «IBE Trade Corp.» і «TradeexpoServise s.r.o.» з пропозиціями карбаміду по $64/т і $65/т відповідно. А в березні компанія «Укрнафтабуріння» пропонувала ставку $77/т, але та пропозиція була заводом відхилена.

Нагадаємо, у серпні 2019 року, після перемоги на президентських виборах Володимира Зеленського, ОПЗ підписав давальницький договір про переробку газу з «Агро Газ Трейдінг» («АГТ»). В січні ОПЗ за доручення Фонду держмайна оголосив новий конкурс на пошук давальця, в якому перемогла фірма «Укрнафтобуріння»  Ігоря Коломойського, Віталія Хомутинніка та Павла Фукса. Договір не було підписано, наглядова рада ОПЗ назвала пропозицію переможця економічно необґрунтованою, а ціни заниженими. Газ продовжило постачати «АГТ».

19 червня 2020 року ОПЗ оголосив новий конкурс на постачання 50-60 млн кубометрів газу. Тендерний комітет через відсутність досвіду відхилив пропозиції підприємств, що входять до компаній «ОККО» та «Socar». В фінал конкурсу вийшли «Maddox SA», «IBE Trade Corp.» і «АГТ», переможця виберуть шляхом непублічних переговорів з кандидатами.

ОПЗ управляється Фондом державного майна, який очолює Дмитро Сенниченко. В січні в.о. голови правління ОПЗ було призначено Миколу Синицю. З 2016 року він подавав декларації як в.о. директора ДП «Українське державне аерогеодезичне підприємство». В травні 2019 року, після виборів нового президента, подав декларацію перед звільненням. Засновником цього підприємства є Держгеокадарстр, яке за минулої влади було підконтрольне голові уряду Володимиру Гройсману через Максима Мартинюка, який спочатку очолював Держгеокадастр, а потім працював і Мінагро та керував цим міністерством.

Синиця задекларував, що йому належить ТМ «Два гуся», яку використовує мережа фаст-фудів, що належить корпорації «Касіопея» (раніше – «Омекс»). Нині Синиця вже відсутній серед бенефіціарів корпорації, його прізвище прибрано з переліку керівництва на сайті мережі «Два Гуся».

Синиці разом з колишньою дружиною належить «Тандем-Д», яке фігурує в справі про ухиляння від сплати податків, ДФС віднесло його до переліку фірм з ознаками фіктивності.

Синиця є засновником ГО «Інститут прямої демократії»,а співзасновниками є  Марина Риманенко та Павло Ротар.

Засновниками «Агро Газ Трейдингу» з рівними частками в статутному капіталі є Олександр Горбуненко та Володимир Колот. Горбуненко є співвласником ТОВ «Джимфіт». Співзасновником цього підприємства до 2014 року був нинішній міністр інфраструктури Владислав Криклій. Після його переходу на роботу в структуру МВС Арсена Авакова його частка у фірмі була переоформлена на мати міністра Нінель Криклій.

Колот є бізнес-парнером в ТОВ «Таргет Груп» нинішнього керівника ДП «Укрхімтрансаміак» Вадима Трунова. Це підприємство управляє аміакопроводом, який постачає аміак з Росії. У липні Трунов зупинив видачу аміаку з труби українським трейдерам і на ринку припускають, що це зроблено для того, щоб зробити «Агро газ трейдниг» монопольним посередником.