Укравтодор прописав у тендерній документації «паперову вимогу», яка порушує закон про закупівлі
31.08.2020   //  

26 серпня тендерна колегія Антимонопольного комітету прийняла до розгляду скаргу підприємства «Граніт-001» на умови тендерної документації Служби автомобільних доріг у Хмельницькій області. Про це повідомляється у системі «Прозоро».

Йдеться про торги на поточний середній ремонт автомобільної дороги державного значення Н-03 Житомир – Чернівці очікуваною вартістю 104,20 мільйонів гривень.

Фірма «Граніт-001» оскаржує чотири умови тендерної документації, які фірма вважає дискримінаційними.

Оскаржено умову, згідно якої учасник має узгодити договірну ціну після аукціону з замовником. При чому, якщо замовник не погодить подану ціну вже після торгів, договір буде вважатись неукладеним з вини переможця. Замовник не прописав процедуру і критерії згідно яких буде проходити «погодження пропозиції», тож фактично така умова дає право замовнику свавільно відхилити будь-якого переможця, просто не ухваливши ціну. У такому разі учасник втрачає 1,04  мільйони гривень застави.

Крім того, за умовами тендерної документації переможець аукціону має надати замовнику договірну ціну і всі розрахунки у паперовому вигляді:

«Документи доставляються особисто представником переможця торгів до Служби автомобільних доріг у Хмельницькій області тільки в робочий час. Режим роботи: понеділок-четвер 08.30-17.30 години, п’ятниця 08:30-16:15 години, обідня перерва 13.00-13.45 години або кур’єрською службою в приймальню Служби автомобільних доріг у Хмельницькій області».

Замовник не прописав, хто саме має прийняти документи, яка уповноважена особа Служби відповідає за їх збереження, та хто понесе відповідальність у разі загублення, або пошкодження паперової пропозиції. Більше того, ця вимога прямо суперечить  закону «Про публічні закупівлі» (стаття 12 п.8), згідно якого замовнику забороняється вимагати від учасників закупівлі будь-які документи у паперовому вигляді:

«Подання інформації під час проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі здійснюється в електронному вигляді через електронну систему закупівель. Замовникам забороняється вимагати від учасників подання у паперовому вигляді інформації, поданої ними під час проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі».

Також фірма оскаржує «досвідну заточку» Укравтодору, позиція щодо якої постійно змінюється у АМКУ: тендерна колегія з початку 2020 року  зобов’язували замовників виключити вимогу у такій редакції, у травні колегія почала відхиляти аналогічні скарги, а після цього ще тричі змінювала практику на протилежну.

Засновниками ТОВ «Граніт-001» є одесит Віталій Западня та сейшельська компанія «Нарек Яхтінг Лімітед». Компанія входить в групу дорожніх підприємств Араїка Амірханяна.