Суд за давністю не посадив в тюрму чиновника, який вкрав у держави 14 га під Києвом
28.08.2020   //  

Суд звільнив колишнього начальника юридичного відділу Києво-Святошинської районної державної адміністрації, обвинуваченого у підробці документів і зловживанні службовим становищем, що призвело до виведення з держвласності особливо цінних земель площею 14,63 га в с. Гатне, від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності. Про це свідчить ухвала Святошинського райсуду м. Києва від 12 серпня.

Як вказано в ухвалі, у 2005 році Києво-Святошинська РДА своїм розпорядженням передала ТОВ «Прогресбуд» в оренду на 49 років ділянку площею 14,63 га в межах с. Гатне для ведення особистого підсобного сільського господарства, при цьому вилучивши її із земель ДП «Дослідне господарство «Чабани» Національного наукового центру «Інститут землеробства Української академії аграрних наук».

Оскільки це особливо цінні землі, призначені для проведення науково-дослідних робіт, і існує особлива процедура і підстави для їх вилучення, Генпрокуратура оскаржила розпорядження РДА в суді.

У грудні 2008 року Київський апеляційний госпсуд позов прокуратури задовольнив і скасував вказане розпорядження РДА, визнав договір оренди недійсним і зобов’язав «Прогресбуд» повернути ділянку державі.

Незважаючи на те, що станом на квітень 2009 року постанова апеляції набрала законної сили, і одночасно з цим у Вищому госпсуді розглядалась касаційна скарга «Прогресбуду», службові особи РДА дали дозвіл на відведення ділянки у власність 12 громадянам.

Зокрема, у квітні 2009 року тодішній начальник юридичного відділу РДА, достовірно знаючи, що вказана ділянка є спірною, перебуває у постійному користуванні дослідного держгосподарства «Чабани» і відноситься до категорії особливо цінних земель, завізував розпорядження про надання дозволу на розробку проектів землеустрою щодо відведення цієї землі 12 громадянам.

А у подальшому у червні 2009 року він також завізував розпорядження, яким із земель державної власності вилучено ділянку 14,63 га та безоплатно передано у власність 12 громадянам.

В підготовчому судовому засіданні обвинувачений заявив клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження, оскільки з дня вчинення злочинів минуло більше 10 років. При цьому він підтвердив фактичні обставини вчинених злочинів та дав згоду на звільнення його від кримінальної відповідальності з нереабілітуючої підстави.

Його захисник підтримав це клопотання, а прокурор поклався на розсуд суду.

У результаті суд вказав, що злочини було вчинено у 2009 році, тобто з часу вчинення злочинів минуло більше 10 років. І звільнив його від кримінальної відповідальності.

Він обвинувачувався по ч. 1 ст. 366 і ч. 2 ст. 364 КК, що передбачають покарання до 6 років позбавлення волі.

Начальником юридичного відділу Києво-Святошинської районної державної адміністрації у 2009 році був Юрій Дорогань.

ТОВ «Прогресбуд» у 2004 році заснували Володимир Чупрун і ТОВ «Євробудiвництво». У 2005 році новими власниками фірми стали Ігор Лавренюк і Василь Скарлат, який вийшов зі складу засновників на початку 2006-го. Ігор Лавренюк у 2015 році балотувався як само висуванець в мери м. Обухів, та у підсумку набрав другий результат.

У 2011 році власниками «Прогресбуду» стали Андрій Заїка і кіпрська компанія «Елакол Девелопментс лімітед», на яку було зареєстровано частку акцій Заїки у будівельної компанії «HCM Group». Андрій Заїка був гендиректором «HCM Group», яка у 2010 році злилася зі «Столиця Груп» (Stolitsa Group). Андрій Заїка у 2015-2017 рр був керівником Державної екологічної інспекції України.

Нинішнім власником ТОВ «Прогресбуд» є кіпрська компанія «Спарентон Лімітед» (Sparenton Limited), кінцевими власниками якої значаться Богдана Тимощук і Юлія Харченко.

Sparenton Limited є співзасновником (50%) ТОВ «Ріелт-Буд» і ТОВ «С І А», які отримували дозволи на будівництво житлового комплексу «Галактика» по вул. Сверстюка (Марини Раскової), 4 у Києві. Цей ЖК є офіційним проектом Stolitsa Group.

Згідно з даними Публічної кадастрової карти, власником чотирьох ділянок загальною площею 7,32 га (із вказаних 14,63 га) є Тверський Владислав Вячеславович.