Керівник «Укрхімтрансаміаку» має бізнес з власником фірми, що постачає газ на ОПЗ за підтримки Офісу президента
27.08.2020   //  

ДП «Укрхімтрансаміак» у червні зупинило відвантаження аміаку українським трейдерам. На ринку очікують появи нової монопольної «прокладки», яка контролюватиме потоки.

Про це пише Наталія Фреїк у виданні «OilPoint».

До 2019 року аміак з трубопроводу для використання якості добрива можна було придбати лише через компанії-«прокладки». Восени 2019 року українські трейдери отримали можливість брати аміак по прямим угодам з російськими виробниками.

У червні 2020 року після призначення нового керівника «Укрхімтрансаміаку» Вадима Трунова держпідприємство повністю зупинило видачу аміаку трейдерам з роздавальних станцій. Держкомпанія пояснила це низьким тарифом на відвантаження і пообіцяло відпустити аміак після підвищення тарифу НКРЕКП.

Від «Укрхімтрансаміаку» може знову з’явитися трейдер, який буде в однособовому порядку  поставляти на внутрішній ринок аміак, пише видання.

«Ми поки не розуміємо що це за трейдер, і що робити з тими контрактами, які ми уже заключили з російськими виробниками. Виглядає це так, що зараз буде один єдиний трейдер, за яким стоїть сьогоднішнє керівництво. Зараз всі сидять і чекають», – повідомив один з трейдерів на ринку міндобрив.

Видання вказує на повязаність Вадима Трунова з компанією «Агро газ трейдинг», що за часів Зеленського стало значним гравцем на цьому ринку.

Вадим Трунов є співвласником ТОВ «Таргет Груп», що займається комп’ютерним програмуванням. Його партнером по цій фірмі є Володимир Колот, кожен з них володіє по 50% в статному капіталі фірми.

Колот у свою чергу є співвласником «Агро газ трейдінгу». За президентства Володимира Зеленського ця фірма стало єдиним давальцем сировини для Одеського припортового заводу (ОПЗ). Нині «АГТ» є головним претендентом на перемогу в тендері ОПЗ з постачання по давальній схемі газу на 2,5 млрд грн. Перед цим завод відхилив пропозиції конкурентів фірми – компаній ОККО та Socar.

За даними «Ойлпойнту», призначення Трунова керівником «Укрхімтрансаміаку» лобіював народний депутат від «Слуги народу», голова бюджетного комітету у Верховній Раді Юрій Арістов, який до обрання в парламент був партнером Володимира Зеленського по бізнесу (торгівля рибою, морепродуктами та ресторан).

Раніше керівництво «Укрхімтрансаміаку» використовувало фірми-«прокладки» для відвантаження аміаку. Коли ДП очолював ставленик Олександра Грановського Валентин Шліхта, в цьому процесі була задіяна компанія «Фертоніка».

Від «Наших грошей»

Засновниками «Агро Газ Трейдингу» з рівними частками в статутному капіталі є Олександр Горбуненко та Володимир Колот.

Олександр Горбуненко є співвласником ТОВ «Джимфіт». Співзасновником цього підприємства до 2014 року був нинішній міністр інфраструктури Владислав Криклій. Після його переходу на роботу в структуру МВС Арсена Авакова його частка у фірмі була переоформлена на мати міністра Нінель Криклій.

Сергій Куюн у «Дзеркалі тижня» повідомив з посиланням на співрозмовників на ринку газу, що «усі питання по ОПЗ вирішує в адміністрації людина з прізвищем на букву Ш».

Юрій Арістов разом з Володимиром Зеленським були співвласниками ТОВ «Норін Плюс». Також власниками фірми значились дружина Володимира Зеленського – Олена, та  дружина першого помічника Зеленського Сергія Шефіра – Лариса. Після виборів 2019 року фірма була переоформлена на такого собі Володимира Гаркавого.

Відмітимо, що нардеп Юрій Арістов був ініціатором виділення 35 млрд грн з Covid-фонду на освоєння в системі «Укравтодору». Це більше половини грошей фонду, метою створення якого була протидія вірусу та допомога медикам.