«Альтком» повернувся на тендер, бо Укравтодор порушив оновлений закон «Про публічні закупівлі»
26.08.2020   //  

18 серпня тендерна колегія Антимонопольного комітету України вирішила на користь «ШБ «Альтком» та  «Миколаївбудцентр» їхні скарги на рішення Служби автомобільних доріг у Миколаївській області. Про це повідомляється у системі «Прозоро».

Мова йде про поточний середній ремонт автомобільної дороги держзначення Н-11 Дніпро-Миколаїв очікуваною вартістю 129,88 мільйонів гривень.

На торги прийшло сім підприємств – «Автомагістраль-Південь», «Ростдорстрой», «Євро-азіатська будівельна корпорація «Evrascon», «Шляхове будівництво «Альтком», «Миколаївбудцентр», «Хмельницьке ШБУ №56» та «AzVirt MMC».

Замовник відхилив чотири останні пропозиції. «Миколаївбудцент» подав скаргу на рішення щодо відхилення його пропозиції та допущення до торгів компанії «Evrascon». У скарзі підприємство зазначило, що надало документальне підтвердження свідоцтв про реєстрацію поливально-мийних машин,  через відсутність яких Миколаївська САД і викинуло фірму з торгів. «Evrascon» мали відхилити через відсутність відповідного «аналогічного досвіду» який вимагав замовник. Замовник вимагав аналогічні договори укладені протягом останніх 5-ти років з надання послуг з поточного середнього ремонту, у відповідних обсягах. Натомість «Evrascon» надала один контракт на капітальний ремонт, виконаний у червні 2015-го року, та він не відповідає вимогам документації. АМКУ обидві вимоги «Миколаївбудцентру» задовольнив і зобов’язав Миколаївську САД відхилити євро-азіатську корпорацію, та допустити до торгів «Миколаївбудцентр».

Також своє відхилення з торгів оскаржило і «Шляхове будівництво «Альтком». Компанію відхилили через начебто відсутність у складі її пропозиції працівників відповідної кваліфікації, та проблеми з документами на асфальтобетонний завод. Але за новою редакцією закону «Про публічні закупівлі» замовник повинен за два дні до закінчення розгляду тендерних пропозицій повідомити учасника про невідповідності  у його пропозиції, і тільки у разі не виправлення помилок відхилити його з торгів. Але Миколаївська САД порушила норми закону, і не сповістила компанію, тож АМКУ зобов’язав повернути «Альтком» на торги.

Нагадаємо, раніше тендерна колегія АМКУ зобов’язала Миколаївську САД скасувати рішення про відхилення компаній AzVirt MMC, ВАТ «Євро-Азіатська будівельна корпорація «Evrascon» та ТОВ «Миколаївбудцентр» на двох тендерах з поточного середнього ремонту дороги Н-11 Дніпро-Миколаїв загальною вартістю 451,65 млн гривень.

ТОВ «Шляхове будівництво «Альтком» входить до промислової групи «Альтком», яка за часів Януковича була фаворитом серед дорожніх підрядників. Кінцевим власником ТОВ «Шляхове будівництво «Альтком» є Олександр Тісленко.

Фірма «Миколаївбудцентр» входить у групу Араіка Амірханяна. Ця фірма активно оскаржує дискримінаційні заточки Укравтодору. У червні 2019 року працівники СБУ  затримали Амірханяна, однак він вийшов під заставу.