«Ростдорстрой» розіграв 759 мільйонів з фірмою, яка не «пролазила» через заточку Укравтодору
24.08.2020   //  

Служба автомобільних доріг у Луганській області уклала договір з ТОВ «Ростдорстрой» на поточний середній ремонт автомобільної дороги держзначення Р-66 Контрольно-пропускний пункт «Демино-Олександрівка» – Сватово-Лисичанськ-Луганськ на 759,00 мільйонів гривень. Про це повідомляється у системі «Прозоро».

Конкурентом у «Ростдорстрою» була лише одна компанія – «Славдорстрой». Остання запропонувала ціну на 30 мільйонів нижчу на переможця, але її пропозиції замовник відхилив вже після проведення торгів через те, що компанія не оприлюднила документів, що підтверджують відсутність підстав відхилити її пропозицію. В результаті економія для держави на цьому тендері склала незначний 1%.

У тендерну документацію САД прописала дискримінаційну заточку, яка вимагала від учасників мати аналогічний досвід в обсязі 100% по основним видам робіт за останні три роки у контрактах, які виконані щонайменше на 85%, на дорогах державного значення відповідної категорії. Учасник мав підтвердити обсяги робіт у кількості:

100 000 м2 – влаштування основи дорожнього одягу з органо мінеральної суміші  приготованої методом холодного ресайклінгу,

100 000 м2 – влаштування вирівнюючого шару або нижнього шару із асфальтобетонної суміші,

100 000 м2 – влаштування нижнього шару покриття зі ЩМА -20.

Але згідно технічного завдання обсяги робіт по влаштуванню вирівнюючого шару на ділянках дороги, та інших видів робіт значно більші ніж вимагає замовник. До прикладу, підрядник згідно технічного завдання має влаштування вирівнюючого шару дорожнього покриття на понад 170 000 м2. Саме зменшення обсягів робіт, які вимагає підтвердити замовник по аналогічним договорам дало змогу потрапити на аукціон компанії «Славдорстрой».

За весь час компанія «Славдорстрой» скаржилась лише двічі на умови тендерної документації, де була прописана «досвідна заточка». Це відбулось у лютому 2020 року на двух дорогах організованих тією ж Луганською САД вартістю 832,55 та 665,55 мільйонів гривень. В обох випадках у фірми не вистачало потрібних обсягів робіт виконаних раніше оголошення дати закупівлі. Але фірма відкликала обидві скарги, ще до початку їх розгляду в АМКУ, і після жодного разу не оскаржувала відповідну вимогу.  Але цього разу на підряді з аналогічними обсягами робіт, Луганська САД прописала у тендерній документації менші цифри робіт, який учасник мав виконати у попередні три роки своєї роботи, тож «Славдорстрой» мала змогу потрапити на аукціон, і скласти конкуренцію фірмі «Ростдорстрой».  Тобто так звана «досвідна заточка» вкотре використовується Службами автодоріг для допуску відповідних учасників.

Власником ТОВ «Славдорстрой» є донеччанин Сергій Сухий. Директор компанії –  Олег Воронов, раніше він працював у дочірньому підприємстві «Донецький Облавтодор» ВАТ ««Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України».

ТОВ «Ростдорстрой» входить у групу бізнесмена Олександра Жукова та мера Одеси Геннадія Труханова. Його бенефіціарами через фірму «Оттема» (Угорщина) значаться Євген Коновалов і Юрій Шумахер – депутат Одеської міськради від партії «Довіряй ділам» Труханова.