Через «незакреслені» букви від Укрзалізниці вимагають розірвати першу в історії газову угоду, укладену через «Прозорро»
18.08.2020   //  

Північний офіс Держаудитслужби 13 серпня оприлюднив вимогу до Філії «Центр забезпечення виробництва» Укрзалізниці щодо необхідності розірвати угоду з ТОВ «Юг-газ» про поставки газового палива на 72,82 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Йдеться про одну з угод на поставки газу, які Укрзалізниця вперше в своїй історії уклала за результатами відкритих торгів в системі «Прозорро». До 2020 року поставки йшли по договорам, що були в 2000-х роках укладені поза тендерними процедурами і у подальшому просто продовжувались.

У липні 2020 року філія «ЦЗВ» завершила чотири процедури відкритих торгів і одна ще продовжується (оскаржена в АМКУ). По трьом з них ДАСУ провело моніторинги і у всіх випадках висловила однакові претензії. На думку аудиторів, залізничники при змінах тендерної документації не відобразило у вигляді закреслених даних ті положення ТД, до яких вносилися зміни. Цим порушено вимоги абзацу другого частини другої статті 23 Закону, відмітили у ДАСУ. Також Замовник на звернення та вимоги щодо тендерної документації оприлюднив роз’яснення та відповідь з перевищенням терміну, чим порушив норми частини першої статті 23 Закону.

По двом відмонітореним тендерам  Держаудитслужба зобов’язала залізничників вжити заходів з недопущення порушень у подальшому. А одному в результаті ідентичного розслідування зажадала «вжити заходів щодо розірвання договору відповідно до законодавства».

Залізниця вже встигла надати заперечення по першим двом процедурам. При наданні відповідей довше від трьох робочих днів «ЦЗВ» продовжувало всі процесуальні строки на відповідний термін. А положення тендерної документації, до яких вносяться зміни у вигляді закреслених даних,  публікувались у вигляді закресленої назви файлу, що і зараз доступний до перегляду. По «розривній» процедурі відповідь УЗ наразі не опублікована, однак ще є час до кінця тижня.

Єдина різниця між моніторингами ДАСУ, у яких аудитори прийшли до різних вимог, полягає у тому, що «розривний» було почату 17 липня за наказом голови Північного офісу Держаудитслужби Олександра Карабанова. А моніторинги з «недопущенням у подальшому» були початі за наказом директора Департаменту фінансового контролю у сфері закупівель ДАСУ Сергія Чернеги.

У свою чергу Тендерна колегія АМКУ у подібних випадках займає наступну позицію. Неоприлюднення закреслених змін, або порушення замовником строків надання відповіді на вимогу тощо – для органу оскарження не тягне за собою відміни процедури або скасування рішення за результатами розгляду тендерних пропозицій. Відповідна практика була у різні періоди Комітету:

У липні ЦЗВ завершив чотири процедури відкритих торгів по закупівлі газу, які були розпочаті ще у 2019 році, однак в результаті оскаржень з боку учасників ринку та затягувань з боку самої Укрзалізниці тягнулись понад півроку. Три контракти на суму 352,66 млн грн укладено з ТОВ «Юг-газ». Одна угод на 138,96 млн грн укладена з ТОВ «ГК «Інвестсервіс». Ще в одному ціною 103,50 млн грн переможцем стало ТОВ «Благогаз збут». По вже укладеним договорам вартість газу на серпень в результаті додаткових угод склала 4530 грн за тисячу кубометрів. На вересень вартість газу наразі встановлена близько 5600 грн. «Благогаз збут» виграв аукціон з пропозицією 4140 грн.

В тему:

«Укрзалізниця» на газових торгах зливає 200 мільйонів зятю Злочевського і його спаринг-партнеру, викинувши дешевших конкурентів

Кравцовський тендерник «Укрзалізниці» тягне незаконну переговорку по газу з найбільшим профітом зятя Злочевського

ДСНС викрила «Укрзалізницю» в брехні при закупівлі газу «для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації» (додано)