Трейдер Ахметова збільшив чистий прибуток в 14 разів за часів уряду «дтеківця» Шмигаля (виправлено)
13.08.2020   //  

(Додано відповідь ДТЕК щодо прибутків компанії «Д. Трейдинг» і виправлено у частині собівартості)

Трейдер ТОВ «Д.Трейдінг» у першому півріччі 2020 року отримав чистий прибуток 817 млн грн., що в 14 разів більше від показника на кінець 2019 року.

Про це йдеться в фінансовій звітності «Д.Трейдінг», яка є в розпорядженні «Наших грошей» (скачати balans  та finrez).

Зі звіту випливає, що за попередній звітній період прибуток трейдера електроенергії групи ДТЕК – «Д.Трейдінг» склав 57,59 млн грн.

Чистий валовий прибуток за півріччя склав 1,61 млрд грн. Це в 20 разів більше, ніж в минулому звітному періоді, коли валовий прибуток склав 80,45 млн грн.

Фінансовий результат до оподаткування склав 871 млн грн., що краще показника попереднього періоду в 15 разів. Тоді цей показник складав 57, 59 млн грн.

̶У̶ ̶ц̶е̶й̶ ̶п̶е̶р̶і̶о̶д̶ ̶с̶о̶б̶і̶в̶а̶р̶т̶і̶с̶т̶ь̶ ̶п̶р̶о̶д̶у̶к̶ц̶і̶ї̶ ̶з̶м̶е̶н̶ш̶и̶л̶а̶с̶я̶ ̶м̶а̶й̶ж̶е̶ ̶в̶д̶в̶і̶ч̶і̶.̶

Після оприлюднення новини компанія ДТЕК повідомила, що ТОВ «Д.Трейдінг» почала вести повноцінну операційну діяльність з другої половини 2019 року, після запуску нового ринку електроенергії у липні 2019 року.  А тому порівняння з першим кварталом є некоректними. Також компанія поправила, що собівартість «Д.Трейдинг» за перше півріччя 2020 року в порівнянні з першим півріччям 2019 року не знизилася, а збільшилась у 6 разів.

«В цілому рентабельність діяльності Д.Трейдінг у 1 півріччі 2020 року склала близько 2,8%, що відповідає практиці роботи трейдингових компаній на європейських енергетичних ринках», – сказано у відповіді компанії ДТЕК.

Там також заявили, що «Д.Трейдінг» сформувала один із найбільших портфелей за своїм охопленням промислових споживачів газу, електроенергії та вугілля в Україні, продаж електроенергії кінцевим споживачам у загальному портфелі компанії становить близько 62% за перше півріччя 2020 року.

Нагадаємо, ТОВ «Д.Трейдінг» експортує електроенергію з Бурштинського енергоострову, монополістом на виробіток є ТЕС компанії «ДТЕК Західенерго» Ріната Ахметова. Найбільшою з них є Бурштинська ТЕС, в 2018-2019 роках її директором був Денис Шмигаль. У березні 2020 року парламент призначив Шмигаля прем’єр-міністром. Бурштинська ТЕС разом з Добротвірською ТЕС були замішані в схемі, коли  спочатку дорого продавали свою електроенергію «Енергоринку», а потім дешево викуповували ї назад по ціні оптового ринку для цілей продажу за кордон.

В червні 2020 року Антимонопольний комітет повідомив про завершення розслідування справи проти «ДТЕК Західенерго» щодо цінових зловживань в Бурштинському енергоострові. Мова йшла про події липня – жовтня 2019 року, коли за даними АМКУ «ДТЕК Західенерго», використовуючи можливості, що надає останньому контроль 90% ринку, продавала електроенергію для західних областей України за штучно завищеною ціною.

На початку липня за ініціативи Міненерго державне «Центренерго» відмовилося від закупівлі газу на користь кам’яного вугілля. Після цього ДТЕК вивів з простою шахти, які були зупинені декілька місяців тому нібито через «системну кризу в енергетичній галузі України».