ДАБІ відмовилася ввести в експлуатацію будинок-монстр на Подолі
13.08.2020   //  

Державна архітектурно-будівельна інспекція України 13 серпня відмовила ТОВ «Пателі Лізинг» у видачі сертифікату про прийняття в експлуатацію житлово-офісного комплексу на вул. Нижній Вал, 27-29 у Подільському районі м. Києва. Про це свідчать дані офіційного сайту ДАБІ.

Підставою відмови стало неподання забудовником документів, необхідних для прийняття рішення про видачу сертифікату. Яких саме документів – не уточнюється.

Відповідну заяву про отримання сертифікату «Пателі Лізинг» подало в ДАБІ 21 липня.

Нагадаємо, Київрада наприкінці 2014 року подала позов в суд з вимогою зобов’язати ТОВ «Пателі Лізинг» знести самовільно добудовані поверхи на будівлі по вул. Нижній Вал, 27-29.

Будинок-монстр на Подолі. Джерело фото: The Village Україна

У листопаді 2019 року Госпсуд м. Києва зобов’язав «Пателі Лізинг» знести чотири поверхи (9-12 поверхи) вище восьмого поверху будинку на вул. Нижній Вал, 27-29. Вони не були передбачені проектом і є самочинно збудованими.

Однак, у лютому 2020 року Північний апеляційний госпсуд (головуюча – Агрикова О.В., судді Мальченко А.О., Чорногуз М.Г.) рішення Госпсуду скасував і провадження у справі закрив. Зауважимо, що апеляція своєю постановою також скасувала заходи забезпечення позову Київради, які полягали у забороні Держархбудінспекції видавати забудовнику документи про готовність будинку на вул. Нижній Вал, 27-29 до експлуатації.

Втім, у червні Верховний Суд постанову апеляції скасував і відправив справу до Північного апеляційного госпсуду для продовження розгляду. Засідання призначено на 30 вересня.

Як відомо, у грудні 2005 року Київрада передала ТОВ «Пателі Лізинг» в оренду на 5 років ділянку площею 0,35 га для будівництва житлово-офісного комплексу. У 2010 році оренду було поновлено ще на 5 років.

У 2010 році фірма отримала дозвіл на виконання будівельних робіт. Однак, у подальшому забудовник провів коригування проектної документації об’єкту і замість 8-поверхового будинку збудував 12-поверховий (ЖК «Подол Престиж»). Його охрестили «будинком-монстром на Подолі».

Відповідно до висновків комплексної судової будвіельно-технічної експертизи від 25.07.2017, який склав Київський науково-дослідний інститут судових експертиз, збудована на вул. Нижній Вал, 27-29 будівля не відповідає правилам будівництва в межах історичного ареалу м. Києва та відповідних охоронних зонах, значно перевищує висоту поруч існуючої забудови (до 4-х поверхів) та негативно впливає на усталений характер історичної забудови заповідника, перекриває існуючі видові осі вздовж вул. Сагайдачного, вул. Нижнього та Верхнього Валів та історичної панорами Подолу, що є частиною історико-культурної спадщини.

Власниками ТОВ «Пателі Лізинг» є Федора Пателі з Києва і Олег Токар з Дніпра. Керівником фірми є Андрій Рокицький.