Освітяни хочуть купити паперові рушники втридорога, викинувши шість дешевших фірм
12.08.2020   //  

Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради 7 серпня за результатами тендеру повідомив про намір укласти угоду з ПП «Лісовий край» про купівлю рушників на 630 тис грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Освітяни хочуть замовити «Лісовому краю» 33 630 рулонів двошарових паперових рушників щонайменше на 35 відривів із чистої целюлози по 18,73 грн. за рулон.

Ознаки повязаності ФОП Ткаченко і “Лісового краю”

На тендері було вісім учасників. Шість фірм пропонували вдвічі-втричі нижчі ціни – 5,82-8,56 грн. за рулон. За ними з великим відривом ішли «Лісовий край» із ціною 18,73 грн. за рулон і ФОП Ткаченко Сергій Михайлович із ціною 22,26 грн. за рулон, який не зробив жодного кроку зниження під час аукціону. Саме внаслідок великого відриву від двох найдорожчих учасників система «Прозорро» автоматично позначила ціни шести найдешевших учасників як аномально низькі. Їм довелось обґрунтовувати такі ціни.

Три з шести фірм замовник відхилив через незадовільне обґрунтування аномально низької ціни, а також через невідповідності та нестачу різних довідок і листів. Зокрема ТОВ «Б-777» подало висновок Вінницької торгово-промислової палати з ціною рушників у 6,45-11,50 грн. за рулон. Але замовник відхилив його, оскільки закон «Про публічні закупівлі» передбачає, що обґрунтування може містити дані про технологію, державну допомогу або сприятливі умови на зразок знижки. На думку замовника, це не приклади документів, а вичерпний перелік, тому висновок торгово-промислової палати не годиться. Крім того, замовника не влаштувало, що ТОВ «Український папір» в обґрунтуванні просто заявило, що може поставити товар за своєю ціною, а ТОВ «ДМД-Сервіс» – що має знижку.

Інші три фірми – ТОВ «Борей-Трейд», ПП «Траст-7» та ТОВ «Чистий Київ» – відхилили лише за невідповідності та нестачу довідок і листів. Так переможцем став «Лісовий край».

«Чистий Київ» оскаржив своє відхилення в АМКУ, заявивши, що надані ним документи не містять недоліків. Наразі очікується, приймуть чи не приймуть скаргу до розгляду.

Черкаську фірму «Лісовий край» зі статутним капіталом 100 грн. записано на директорку Вікторію Назаренко, яка також є ФОПом. Як повідомило місцеве видання «18000», фірма «Лісовий край» свого часу використовувала ті самі номер телефону 0974081574 та адресу електронної пошти armen_05@rambler.ru, що й ФОП Ткаченко Сергій Михайлович.

Нині «Лісовий край» пропонував продукцію ПрАТ «Київський картонно-паперовий комбінат» австрійської «Pulp Mill Holding GmbH». Останню пов’язують з уродженцем Росії Володимиром Крупчаком – екс-депутатом російської Держдуми і членом партії «Единая Россия». У 2007 році Крупчак став громадянином України, що врятувало його від кримінального переслідування в Росії, а в 2019 році перейшов у громадянство Кіпру.