У Шмигаля офіційно закріплюють монополію «Тедісу» на гуртовому ринку сигарет (документ)
11.08.2020   //  

Кабінет міністрів створює Національного оператора на ринку тютюнових виробів. Критеріям його відбору фактично відповідає тільки ТОВ «Тедіс Україна», яка вже була оштрафована Антимонопольним комітетом за зловживання своїм монопольним положенням.

Відповідний проект розпорядження Кабміну опублікувала «Ліга антитрасту», яка отримала проект урядового документу по запиту від Мінекономрозвитку.

Проект урядового розпорядження розробило Мінекономрозвитку. Офіційно це пілотний проект під назвою  «Національний оператор на ринку тютюнових виробів». Завданнями «пілоту» є звичайні в таких випадках цілі – посилення контролю за ухилянням від сплати податків на ринку, контрабандою та контрафактом, нелегальним виробництвом, виконання зобов’язань України в рамках Угоди про асоціацію з ЄС про посилення контролю за обігом тютюнових виробів.

В проекті урядового розпорядження вказано, що Національним оператором  може бути будь-яка юридична особа будь-якої форми власності, головне відповідати Критеріям відбору оператора, викладеним у Порядку реалізації пілотного проекту. Цей Проект є додатком до урядового розпорядження і навіть дещо йому суперечить.

Наприклад, в проекті розпорядження вказано, що пілотний проект планують запустити з 1 вересня і він буде тривати 16 місяців. А вже в Критеріях вказано, що Національний оператор здійснює свої функції не менше п’яти років з моменту прийняття цього урядового документа.

Серед інших вимог до майбутнього оператора наявність:

  • ліцензії на оптову торгівлю тютюновими виробами;
  • не менше п’яти років досвіду господарської діяльності у сфері оптової торгівлі саме на рину України. І цей відлік досвіду повинен береться від безпосередньо старту проекту;
  • не менше п’яти років співпраці з виробниками та/або імпортерами тютюнових виробів. Також відлік від початку «пілоту». Протягом цього строку має володіти принаймні одним складом в кожній області, здатному забезпечити 10-денну місцеву потребу  у тютюнових виробах;
  • п’ятирічного досвіду роботи на ринку більше половини керівного складу;
  • принаймні 50% працівників логістичного та ІТ-спрямування, з досвідом роботи із системами контролю за обігом тютюнових виробів та сканування ідентифікаційного маркування (Track & Trace), а також юрособа має принаймні пять років досвіду застосування таких систем;
  • протягом останніх трьох років має статус великого платника податків (за Податковим кодексом України) та статус великого підприємництва (за Господарським кодексом), протягом трьох років проводився незалежний аудит фінансової звітності, відсутній податковий борг;

За даними «Ліги антитрасту», перерахованим критеріям відбору відповідає лише діючий монополіст «Тедіс Україна», тому йдеться про закріплення на п’ять років монополії приватної компанії у ролі оператора гуртових продажів цигарок.

Нагадаємо, в 2016 році Антимонопольний комітет України визнав, що  з 2013 року «Тедіс Україна» (раніше називалося «Мегаполіс Україна) стало єдиним покупцем сигарет в основних виробників, зайнявши монопольне становище на ринку дистрибуції цигарок із часткою понад 99% (історію становлення монополії читайте тут). За зловживання монопольним становищем на фірму було накладено 431 млн грн. штрафу В жовтні 2019 року АМКУ прийняв рішення, яким визнав, що найбільші тютюнові компанії-виробники та їх монопольний оптовий дистриб’ютор «Тедіс Україна» утворили картель, та наклав на всіх штраф у загальному розмірі 6,5 млрд грн. Компанії намагаються оскаржити його в суді, а у відповідь АМКУ почав процес стягнення накладених штрафних санкцій, йому вдалося накласти арешт на рахунки «Тедіс».

ТОВ «Тедіс Україна» зареєстроване на чотири кіпрські компанії «Мегаполіс Юкрейн Інвестмент Лімітед», «Ебромар Індастріз Лімітед», «Лідертано Холдінгс Лтд» та «Пласідо Холдінгз Лімітед». Бенефіціарними власниками виступають одеський бізнесмен Борис Кауфман, а також Річард Доріан та Річард Даксбері з Англії.