Медведчук та продавець «трубного» дизелю з Росії тримають гроші у банку зятя Тимошенко
11.08.2020   //  

Юлія Тимошенко і Віктор Медведчук у Верховній Раді. Літо 2020 року. Фото з фейсбуку Сергія Лещенка.

Голова партії «Опозиційна платформа – За життя», народний депутат Віктор Медведчук і його дружина Оксана Марченко, а також оператор «Роснефти» з поставки дизеля в Україну зберігають свої гроші у банку родини лідери ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко. Про це повідомив екс-нардеп Сергій Лещенко.

Йдеться про «Укрбудінвестбанк», співвласником якого до червня 2020 року був зять Тимошенко – Артур Чечьоткін. У декларації за 2019 рік Медведчук вказав, що на території України основна частина коштів його сім’ї зберігається саме в цьому банку, який, за словами Лещенка, входить у шостий десяток на ринку України.

Так, на рахунках «Укрбудінвестбанку» у Медведчука було 3,3 тис євро, 2 рублі і 1,1 млн грн, а в його дружини – 56 тис грн, 119,5 тис євро і 513 доларів. Ще 105 тис грн у Медведчука на рахунках у «Приватбанку».

Решту коштів сім’я Медведчука тримає на рахунках в «Абсолютбанку» (Мінськ): у нардепа – 24 тис рублів і 850 тис євро, а у його дружини – 4 млн євро. Крім того, в Оксани Марченко відкриті рахунки в «МінБанку» і «Московському кредитному банку».

Також, за словами Лещенка, в «Укрбудінвестбанку» відкриті рахунки компанії «Анвітрейд» – це один з найбільших продавців дизельного палива в Україні з оборотом в сотні мільйонів гривень. При цьому рахунок фірма відкрила у 2019 році, додав екс-нардеп.

«Цього трейдера пов’язують з оточенням Медведчука… «Анвітрейд» є ексклюзивним оператором по відвантаженню дизельного палива з трубопроводу «ПрикарпатЗахідтранс», який є головним каналом поставки дизелю «Роснафти» на ринок України», – зазначив Лещенко. Як відомо, у 2015 році нафтопровід «ПрикарпатЗахідтранс» перейшов з державної власності під контроль швейцарської компанії, бенефіціарний власник якої через одне тісне рукостискання пов’язаний із братом Віктора Медведчука – Сергієм Медведчуком.

Нагадаємо, весь бізнес Медведчука записаний на його дружину – колишню телеведучу Оксану Марченко. Подружжя Медведчуків є кумами президента Росії Володимира Путіна.

«Людина Медведчука» нардеп Тарас Козак контролює телеканали «112 Україна» і «NewsOne».

«Анвітрейд» Петра Белза отримує дизель по трубопроводу з Росії та Білорусі. Белз разом з Андрієм Дем’яником є засновниками ТОВ «Оптімусойл», яке раніше належало швейцарській компанії «Глуско Енерджі» ізраїльського бізнесмена Нісана Моісєєва, котрий є другом Віктора Медведчука – кума президента Росії Володимира Путіна, колишнього представника України в Мінській тристоронній контактній групі.

Артур Чечьоткін став власником 46% акцій «Укрбудінвестбанку» у червні 2016 року. Саме з цього періоду банк почав активно розширюватися, у 2017-му став найбільш динамічно зростаючим. 4 червня 2020 року він вийшов зі складу засновників.

Основним акціонером банку залишилася Світлана Дем’яненко, яка збільшила свою частку із 53% до 75%). Крім того, власниками акцій банку стали Людмила Міневич (9,9%), Юлія Подгорниц (9,9%) і Наталя Шишова (5%).