АМКУ перевіряє торговців електронними сигаретами з США та Кореї щодо узгоджених дій
11.08.2020   //  

Антимонопольний комітет України розглядає справу про узгоджені дії на тютюновому ринку між американською глобальною тютюновою компанією «Philip Morris Products S.A.» та південно-корейською компанією «KT&G Corporation», повідомляє «Ліга антитрасту».

Узгоджені дії, за дозволом на які звернулись до АМКУ, стосуються укладення компаніями договору дистрибуції, а також пов’язаних з ним договорів.

Philip Morris International — американська глобальна сигаретна і тютюнова компанія, яка продає свою продукцію в понад 180 країнах світу.

KT & G (повна назва – Korea Tomorrow & Global) – південно-корейська компанія, що включає в себе фармацевтичний, харчовий, тютюновий та інвестиційний підрозділ. Станом на 2020 рік її бізнес з виробництва та продажу сигарет знаходився на п’ятому місці в світі.

Справу АМКУ було розпочато у липні цього року з метою проведення дослідження товарних меж ринків та можливого впливу заявлених узгоджених дій на них. Оскільки така продукція Philip Morris International на сьогодні в Україні є однією із найпопулярніших, а тому, відповідно, компанія Philip Morris International має значну частку ринку в України.

Товарними межами ринку попередньо визначено альтернативні системи доставки нікотину (зокрема, тютюновмісні вироби для електричного нагрівання (ТВЕН), електронні сигарети, гібридна продукція). Альтернативними системами доставки нікотину, зокрема є електронні сигарети, системи нагрівання тютюну (як правило, це невеликий пристрій з акумулятором, який нагріває спеціально оброблений тютюн) тощо.

За таким договором дистрибуції компанії зможуть визначити одна одну своїм ексклюзивним дистриб’ютором певної продукції на території Україні. Тобто одна із компаній (один із учасників узгоджених дій) отримає право на ексклюзивну дистрибуцію із відповідними зобов’язаннями щодо альтернативних систем доставки нікотину, дистрибуцію яких буде здійснювати протягом визначеного у договорі строку.

Разом із цим, у випадку укладення такого договору можливі і негативні наслідки для одного із учасників таких узгоджених дій, оскільки положення договору можуть містити пункти щодо обмеження діяльності суб’єкта господарювання – учасника узгоджених дій не здійснювати на території України дистрибуцію такого ж товару, але вже іншій компанії.

Відтак, суб’єкти господарювання – учасники узгоджених дій мають довести АМКУ, що такі дії з укладення договору дистрибуції, а також пов’язаних з ним інших договорів, не призведуть до суттєвого обмеження конкуренції на відповідному ринку та не створить додаткових бар’єрів для входження інших суб’єктів господарювання на відповідний ринок.

Тому, з метою збирання відгуків від інших учасників ринку, АМКУ просить зацікавлених осіб надсилати свої обґрунтовані зауваження чи пропозиції щодо зазначених узгоджених дій на електронну адресу: concentrations@amcu.gov.ua до 01 вересня 2020 року.