Запоріжжя купує вживані тролейбуси, від яких інші міста відмовились через якість та завищену ціну
10.08.2020   //  

КП «Запоріжелектротранс» 29 липня повідомило про намір укласти угоду з ТОВ «Торговий дім «Літан» на поставку тролейбусів загальною вартістю 4,87 млн грн.

Про це пишуть «Наші гроші. Запоріжжя» з посиланням на дані системи «Прозорро».

Відтак, фірма матиме до кінця поточного року поставити два вживаних тролейбуса Van Hool AG300T по ціні 2,44 млн грн. Згідно вимог вони мають бути не старше 1997-го року випуску, тривісні з 45 сидячими місцями, двома кондиціонерами та  електричною системою опалення салону. Окрім цього, техніка має бути відновлена та повністю готовою до експлуатації.

Конкурентом «ТД «Літан» на тендері було ТОВ «Торговий дім УКВЗ-Україна» з дорожчою за результатами аукціону на 49 тис грн. пропозицією.

У 2019-му році тролейбуси такої ж моделі 1997-1998-х років виробництва та ідентичною комплектацією ТОВ «Дуотранс», що належить співвласникам «ТД «Літан» – Олегу Сухову та Дмитрові Науменку, поставило «Запоріжелектротрансу» по ціні 2,05 млн грн/од. Спочатку їх замовили дев’ять одиниць, але пізніше, через відсутність фінансування, додатковими угодами зменшило поставку до чотирьох тролейбусів. У травні цього року «ТД «Літан» виграло тендер на поставку ще чотирьох тролейбусів цієї моделі вже по ціні 2,44 млн грн.

Поставлений в Запоріжжя тролейбус під час експлуатації в ЄС

 

Вже після поставки тролейбусів за торішньою угодою і виходу на маршрути, на транспортних форумах опублікували детальні дані тролейбусів з VIN-кодами. Згідно даних  Державної фіскальної служби України, які є в розпорядженні «Наші гроші. Запоріжжя», частину цих тролейбусів завезли до України ще у 2017 році. Тролейбуси 1997-го року випуску до розмитнення коштував «ТД «Літан» $14,5 тис, а вже з розмитненням – $21,4 тис. Це близько 560 тис грн за тодішнім курсом.

У 2018-му році два таких тролейбуси для « ТД «Літан» коштували вже $15,8 тис на кордоні і $22,6 тис після розмитнення, що становило близько 595 тис грн. після розмитнення.

За інформацією «Наші гроші. Запоріжжя», постачальником тролейбусів для «Літану» виступила голландська компанія «Womy Equipment Supply», яка і спеціалізується на продажі спецтехніки, в тому числі вживаної.

Після торішньої угоди повідомлялося, що раніше тролейбуси експлуатувались в нідерландському місті Арнем з 1997-1998 років до 2013 року, після чого вони були виведені з експлуатації. В 2017 році всі 9 тролейбусів були викуплені і доставлені в місто Дніпро, де вони й очікували на покупця. При цьому, в Європі останнім експлуатантом протягом 2012-2017 років вказується компанія «Hermes Eindhoven», яка обслуговує маршрути в тому числі в Арнемі.

У 2015-2016 роках «Womy Equipment Supply» намагалася продати дев’ять тролейбусів цієї моделі з міста Арнем в литовське місто Каунас. Попередньою ціною тамтешнє профільне медіа вказувало 35-40 тисяч євро, що становить близько 1,1-1,3 млн грн. за тодішнім курсом. Втім, тролейбуси не купили через невідповідність технічних вимог (в першу чергу рік випуску). Також в компанії було недостатньо таких тролейбусів: усього 9 з необхідних 12. Тоді ж медіа повідомили, що після невдачі в Литві  «Womy Equipment Supply» почала домовлятися про поставку цих тролейбусів в Україну.

Після того, як тролейбуси опинилися в Україні можливість їх купити розглядали також в Черкасах. Навесні 2019 року комісія КП «Черкасиелектротранс» відвідала Дніпро для ознайомлення з тролейбусами. Згідно акту огляду техніки, тролейбуси пройшли лише косметичний ремонт та часткове ТО, елементна база статичного та тягового перетворювачів була застарілою з вже вичерпаним терміном експлуатації і т.д. Також кабіна водія не відповідала нормам ДСТУ 4905:2008 (відсутня перегородка з дверима між кабіною водія та салоном, яка їх відокремлює).

Не відокремлене місце водія тролейбуса в Запоріжжі (праворуч) та його ж під час експлуатації в ЄС (ліворуч)

 

Судячи з фото, опублікованих «Запоріжелектротрансом», фото тролейбусів під час експлуатації в Арнемі та відео з цеху «ТД «Літан», відділення водія залишили без змін.  Окрім цього, керівник КП – Петро Кучер – в коментарі виданню «Вичерпно» повідомив, що окрім незадовільного стану техніки, причиною відмови від закупівлі Van Hool AG300T від «ТД «Літан» також було те, що їх ринкова вартість становить близько 700 тис. грн, а підприємству нав’язували закупити вказані тролейбуси по 2,05 млн грн.