Суд вирішив, що Фонд держмайна не винен у «оціночній схемі» угрупування Яценка
10.08.2020   //  

Північний апеляційний господарський суд не погодився з висновками Антимонопольного комітету щодо участі Фонду держмайна в «оціночній схемі».

Постановою від 14 липня суд залишив без змін рішення господарського суду, яким визнано недійсним рішення Антимонопольного комітету України № 741-р про порушення Фондом державного майна України законодавства про захист економічної конкуренції.

Йдеться про рішення АМКУ від  12 листопада 2019 року яким визнав, що Фонд державного майна, порушуючи антимонопольне законодавство, створив умови для функціонування на ринках оцінки картеля майданчиків, та зобов’язав його припинити порушення.

“Мова йде про одну з найнахабніших корупційних схем останніх років, яку депутату «зашили» в Податковий кодекс під час бюджетної ночі 2017/2018 років, та остаточно зацементували в бюджетну ніч 2018/2019. Схема приносила її бенефіціарам близько 1 млн. грн. в день «з повітря»”, – повідомляє “Ліга антитрасту”.

Будь-яка особа в Україні, що мала намір продати/купити нерухомість, повинна була внести інформацію про це в державну базу. Однак, завдячуючи поправкам народних депутатів, напряму внести інформацію до державної бази не було можливості. Посередниками у цих відносинах виступали чотири приватні компанії, пов’язані з оточенням Антона Яценка. Вони виконували роль звичайної електронної пошти, і надсилали інформацію до бази за гроші – більше 1 000 грн одне звернення.

В кінці 2019 року Верховна Рада  скасувала схему, а керівництво Фонду держмайна, що нею опікувалось, звільнено.

«Однак станом на сьогодні жодна з приватних або посадових осіб не понесла відповідальність та нам не відомо про те, щоб комусь було повідомлено про підозру. Хоча прізвища виконавців та бенефіціарів не раз називались в численних журналістських розслідуваннях. Єдиний орган, що провів розслідування та вказав винних був Антимонопольний комітет. Але санкційний інструментарій органу обмежений, та він зробив максимум в цій ситуації – наклав штрафи на картель майданчиків та задокументував участь Фонду держмайна у появі та успішному функціонуванні схеми. Однак, навіть ці обмежені заходи не вдалось реалізувати повністю. Поки АМКУ судився з майданчиками, останні мінімізували господарські операції, отже шанси на стягнення штрафу невеликі. А рішення щодо Фонду вже скасував апеляційний суд, що у випадку підтримки такої позиції Верховним судом суттєво ускладнить правоохоронцям процес притягнення чиновників Фонду до кримінальної відповідальності», – прокоментували це рішення у платформі «Ліга антитрасту».