Прокуратура розірвала оренду однієї з ділянок біля Солом’янського парку, де син Омельченка запланував 25-поверховий комплекс
10.08.2020   //  

Суд визнав недійсним договір оренди від 22.12.2018 земельної ділянки по вул. Генерала Шаповала (раніше – Механізаторів), 3 у Солом’янському районі Києва, укладений між Київською міською радою і ТОВ «Смарт-Девелопмент». Про це свідчить рішення Госпсуду м. Києва від 16 липня.

Цей договір був укладений на підставі рішення Київради від 20.09.2018, яке теж визнано судом незаконним та скасовано. Вказаним рішенням «Смарт-Девелопменту» було надано в оренду на 10 років ділянку площею 0,06 га для будівництва та обслуговування комплексу багатофункціонального призначення, готелю, офісних будівель та торговельних приміщень з підземним паркінгом у зв’язку із набуттям права власності на майно. Цим майном є будівля АЗС площею 22 кв м.

Суд дійшов висновку, що Київрада не врахувала пропорції співвідношення площі АЗС та площі ділянки, яку передано в оренду. Площа ділянки у 27 разів перевищила площу АЗС.

Крім того, як наголосив суд, цю ділянку Київрада зобов’язана була надавати в оренду на конкурентних засадах, тобто на торгах. Доводи Київради і фірми про те, що на неї не було б попиту, суд не бере до уваги, оскільки конкурсні торги не проводились.

Також суд вважає, що своїм рішенням Київрада змінила цільове призначення ділянки, оскільки надала її не для обслуговування об’єкта, а для будівництва комплексу багатофункціонального призначення, не дивлячись на те, що в межах цієї ділянки і по теперішній час існує санітарна зона, що порушує вимоги ст. 114 Земельного кодексу України. Як відомо, у межах санітарно-захисних зон забороняється будівництво житлових об’єктів, об’єктів соціальної інфраструктури та інших об’єктів, пов’язаних з постійним перебуванням людей.

Доводи Київради та фірми про те, що на ділянці не проводились будівельні роботи, суд не бере до уваги, оскільки вона була передана в оренду саме для будівництва і таке будівництво після укладення договору оренди могло бути розпочато в будь-який час з наявністю санітарної зони, оскільки відповідачі так і не усунули її.

Позов про скасування рішення Київради та договору оренди подав керівник Київської місцевої прокуратури № 9. Справа розглядається вже другий рік. У вересні 2019 року Госпсуд м. Києва у задоволенні позову прокуратури відмовив. Апеляційний суд залишив це рішення без змін. Однак, у квітні 2020 року Верховний Суд ці рішення скасував і відправив справу на новий розгляд.

Нагадаємо, що у 2018-2019 роках «Смарт-Девелопмент» отримав в оренду чотири ділянки загальною площею 1,52 га по вул. Генерала Шаповала (раніше – Механізаторів), 1-3.

У вересні 2020 року фірма отримала містобудівні умови та обмеження для проектування «будівель готельного, офісного та багатофункціонального призначення» на цих ділянках. Висота забудови буде орієнтовно від 68 м до 78 м, тобто приблизно 25 поверхів

МУО видані відповідно до Детального плану території, який у липні 2020 року був скасований судом. Втім, у подальшому позивач (житель району Ігор Горбасенко) відмовився від свого позиву, на підставі чого апеляційний суд визнав рішення суду першої інстанції нечинним.

Засновниками ТОВ «Смарт-Девелопмент» є син колишнього мера Києва, а нині депутата Київради Олександра Омельченка – Олександр Омельченко (50%), а також Александер Селюк (8,3%), Владислава Селюк (25%), Деніс Селюк (8,3%) та Нікіта Селюк (8,4%). Керівником компанії є Тетяна Валеріївна Ковтун. Особа з таким ПІБ раніше очолювала Відділ капітального будівництва та реконструкції Подільської районної у місті Києві державної адміністрації.