Хто такий «тендерний троль»?
10.08.2020   //  

Мабуть всі, хто має справу з публічними закупівлями, хоч раз чули про так званих «тендерних тролів» – міфічних створінь, які перетворюють життя чесних замовників на пекло постійними скаргами і зривами закупівель. «Ліга антитрасту» вирішила розібратись, хто ж такі ці «тролі», де їх шукати та як з ними боротись.

Оскільки законодавство не містить визначення такого поняття, як «тендерний троль», наші експерти виділили кілька основних ознак товариств, які, можливо, зловживають своїм правом на оскарження:

▪️ компанії, що оскаржують умови документації, а потім не ідуть на ці торги;

▪️ компанії, що відкликають уже прийняті до розгляду скарги;

▪️ скаржники, що не оплачують скарги;

▪️ компанії, що скаржаться на інших учасників, але не оскаржують своє відхилення;

▪️ скаржники з «пустими» тендерними пропозиціями, або які не надали важливих документів (банківску гарантію тощо)

▪️ скаржники, які чіпляються за формальні неточності у пропозиціях

При цьому, Законом «Про публічні закупівлі» в новій редакції уже зроблено перший крок задля ускладнення роботи «тендерним тролям», однак вони досі знаходять способи надокучати замовникам.

Що ми пропонуємо?

▪️ визначити та закріпити на нормативному рівні критерії, як ту чи іншу компанію віднести до «троля»;

▪️ заборонити «тролям» скаржитись протягом певного часу, та/або

▪️ збільшити вартість за подачу «тролем» наступної скарги

В якості превенції «тролінгу» закликаємо всіх замовників неупинно дотримувати норм законодавства під час проведення процедур закупівель, щоб «комар носа не підточив».

Зауважимо, що будь-які каральні заходи повинні застосовуватись до недобросовісних скаржників виключно у разі встановлення відповідними органами факту зловживання ними правом на оскарження, щоб жоден із чесних учасників не був покараний за скаргу, якою він дійсно намагався захистити свої порушені права та законні інтереси.

Наші напрацювання ми плануємо направити до Антимонопольного комітету та Міністерства економіки й запропонувати їм, з урахуванням наших пропозицій, сформувати власні рекомендації для боротьби з нечесними скаржниками та ініціювати відповідні зміни до законодавства, які допоможуть сторонам закупівель чесно та ефективно проводити процедури без витрачання зайвих ресурсів.

Тому ми направили до Укравтодору листа, в якому просимо:

▪️ надати свої коментарі та зауваження щодо запропонованих нами засобів боротьбі з «тендерним тролінгом»;
▪️ зазначити критерії, за якими Укравтодор сьогодні відносить того чи іншого суб’єкта до категорії «тендерний троль» та які повинні бути закріплені в подальшому в нормативній базі;
▪️ надати свої пропозиції щодо механізмів, які необхідно розробити і впровадити для боротьби з «тендерними тролями».

Ваша думка для нас дуже важлива, тому, щоб наше звернення до АМКУ і Мінекономіки було більш виваженим, фаховим та відображало різні точки зору на зазначену проблематику, пропонуємо всім небайдужим приєднатись до обговорення та висловити свої думки та зауваження з цього приводу.

З драфтами листів можна ознайомитись за посиланням: https://bit.ly/30dnOXz

Свої пропозиції направляйте нам на електронну адресу: league@antitrust.com.ua