«Енергоатом» без торгів замовив австрійцям німецькі запчастини на 2,7 мільйона євро
10.08.2020   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 5 серпня замовило компанії «IPU-International GmbH» (Австрія) поставку запасних частин на 2,65 млн євро. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До квітня 2022 року поставлять 970 запчастин виробництва фірми «Sempell» (Німеччина) із корпорації «Emerson» (США) до трубопровідної арматури ЗАЕС, ХАЕС та ЮУАЕС.

Найдорожчим виявились шпиндель золотника в зборі, включаючи сильфон, за кресленням 80 1445 38 за 83 362 євро, а також сильфонні збірки за кресленням 80 1445 38 по 65 841 євро, кресленням 80 1339 06 по 62 688 євро і кресленням 20 3931 30 по 64 960 євро.

Передбачено аванс у розмірі 40% і оплату решти 60% акредитивом протягом двох тижнів після повідомлення про готовність партії до відвантаження після заводського приймання.

Закупівлю провели без торгів за переговорною процедурою через відсутність конкуренції з технічних причин. На вказаних трьох АЕС експлуатуються імпульсно-запобіжні клапани компенсатора тиску виробництва «Sempell» та запірна і регулююча арматура виробництва «Sempell/Babcock». У ДП «Науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки» не мають даних про інших виробників запчастин до цього обладнання, крім самої «Sempell».

Корпорація «Emerson» повідомила, що нікому не передавала і не передасть оригінальну заводську конструкторську документацію та юридичні права щодо «Sempell/Babcock». У разі використання підробок вона відмовиться від гарантії та зніме із себе відповідальність за надійну та безпечну експлуатацію. З жовтня 2018 року «Emerson» у Східній Європі, у тому числі в Україні, представляє австрійська «IPU-International GmbH». На обладнання «Emerson», яке поставляється цією фірмою, розповсюджуються всі заводські гарантії.

Отже, єдиним виробником запчастин до обладнання «Sempell/Babcock» є фірма «Sempell» із корпорації «Emerson», а єдиним постачальником – фірма «IPU-International GmbH».

Нагадаємо, до квітня 2018 року атомники за процедурою відкритих торгів замовляли запчастини виробництва «Sempell» у постачальника «In Valves GmbH» (Німеччина).

Зареєстрованою в 1993 році австрійською фірмою «IPU-International Industrieausrüstung Vertriebs GmbH» володіє та керує Мартін Унгер. Вона продає фітинги для подачі газу, промислову арматуру, електричні та регулюючі приводи, прилади для вимірювання тиску відомих німецьких, французьких та швейцарських виробників. Усього з квітня 2019 року вона отримала підрядів виключно в «Енергоатома» та його підрозділів на 90,36 млн грн.