Освітяни дають замаскованому змовнику 286 тисяч на запатентовану охоронну систему
08.08.2020   //  

Управління освіти і науки Кам’янець-Подільської міської ради Хмельницької області 31 липня за результатами тендеру повідомило про намір укласти угоду з ТОВ «Інвестиційні технології безпеки» про охоронні послуги на 286 тис грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Освітяни замовляють встановлення охоронної сигналізації та системи відеоспостереження у п’яти яслах-дитсадках (№3, 12, 17, 22, 23) та у позашкільному навчально-виховному об’єднанні Кам’янця-Подільського, а також їхнє обслуговування протягом 2020 року.

Тендерна документація вимагала від потенційних учасників надати ліцензійний договір, який підтверджує право на використання патенту на корисну модель №118627 від 10 серпня 2017 року. Технічні вимоги тендеру теж багато в чому повторювали текст цього патенту:

«датчик живлення щонайменше одного пристрою відеоспостереження та відеореєстратора вбудовано у сигналізаційний електронний пристрій» і так далі.

Власник патенту опублікував заяву про готовність надання будь-якій особі дозволу на використання запатентованої корисної моделі в офіційному бюлетені «Промислова власність» №20 за 2017 рік. Але невідомо, чи дійсно будь-хто може отримати дозвіл.

Автором і власником патенту під назвою «Охоронна система «Аресконт» є Володимир Сазонов – засновник ПП «Аресконт-Інвест». У січні 2020 року воно виграло аналогічний підряд освітян Кам’янець-Подільської міськради щодо охоронних послуг на 1,25 млн грн., який зараз оспорює в суді місцева прокуратура. Також Сазонов володіє ПП «Агентство журналістських розслідувань», а раніше ще й був засновником ПП «Аресконт».

Обидва учасники нинішніх торгів принесли ліцензійні договори із Сазоновим. Договір із переможцем «Інвестиційні технології безпеки» датовано 15 липня 2020 року, а договір із суперником ТОВ «Щит-Плюс» – 17 липня 2020 року, тобто після оголошення тендеру.

Також замовник вимагав принести щонайменше два аналогічні договори із державними чи комунальними установами про послуги з охорони майна із безкоштовним наданням, встановленням та обслуговуванням обладнання, що необхідне для надання необхідних послух відповідно до технічних вимог. Договори мали бути укладені у 2018-2019 роках.

Переможець «Інвестиційні технології безпеки» подав два аналогічні договори за 2019 рік, як і вимагалось: зі школою №26 в Івано-Франківську і музичною школою Калуша. Тоді як суперник «Щит-Плюс» подав тільки один аналогічний договір про охорону магазину в Коломиї, який був укладений у 2020 році з ФОПом, а не з державною чи комунальною установою. Але фірма програла аукціон за ціною, тому її пропозицію ніхто не перевіряв.

Фірму «Інвестиційні технології безпеки» зі статутним капіталом 100 грн. зареєстровано у 2017 році в селі Мостище Калуського району Івано-Франківської області на місцевого директора Тараса Пукіша. Згодом компанію очолив Володимир Санжаревський. Зрештою засновником і директором став Володимир Швець із села Угорники Коломийського району Івано-Франківської області, який керував «Аресконтом» тоді ще Сазонова.

Загалом із 2018 року переможець отримав державних підрядів на 1,36 млн грн.

Коломийський «Щит-Плюс» належить місцевому ТОВ «Фірма «Щит» директора цих фірм Сергія Коптюха. У 2015 році він ішов у Коломийську міськраду від «Радикальної партії Олега Ляшка». Підписантом цих фірм є Степан Мельничук, свого часу відомий як голова Коломийської районної організації партії «Єдиний центр» Віктора Балоги.

Раніше директором «Щит-Плюс» і співзасновником «Фірми «Щит» із Сергієм Коптюхом, Іваном Гроссу і Дмитром Стефанюком був Богдан Буджак, який нині має ВТП «Фотон».

Нагадаємо, у 2018 році Івано-Франківське тервідділення АМКУ відкрило справу проти «Аресконту» і ПП «Обрій-ІВ» щодо змови на торгах Відділу освіти Стрийської РДА Львівської області, Управління освіти Калуської міськради та Департаменту освіти та науки Івано-Франківської міськради щодо охоронних послуг. Згодом, у квітні 2019 року «Аресконт» був переоформлений на розшукуваного МВС за дезертирство Любомира Ємчука. У вересні 2019 року антимонопольники оштрафували «Аресконт» і «Обрій-ІВ» на загальну суму 214 тис грн., на три роки заборонивши їм брати участь у відкритих торгах.