Наглядачі на будівництві Запорізького мосту отримають зарплати по 200 тисяч гривень на місяць
07.08.2020   //  

3 серпня Служба автомобільних доріг у Запорізькій області підписала договір з Консорціумом «Айсі Інфраструктура Україна» на технічний нагляд за будівництвом магістралі через р. Дніпро у Запоріжжі вартістю 94 млн гривень. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Сума знижки по відношенню до очікуваної вартості закупівлі становить 11%, однак Замовник відхилив дві пропозиції з ще нижчими цінами –  турецької компанії «Dolsar Mühendislik A.S.» та Консорціуму «Інсі». Турецьку компанію Замовник відхилив, бо учасник не додав листа-роз’яснення до свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів. Ще однією причиною відхилення стало те, що компанія не надала кваліфікаційний сертифікат щодо свого інженера-геодезиста. Але у цьому випадку Замовник, за новим законом, мав дати 24 години на усунення недоліків, а не відхиляти пропозицію. Консорціум «Інсі» начебто не надав копії договорів оренди приміщення, хоча вищенаведені документи є в його документації.

Компанія з серпня 2020 по лютий 2024 року наглядатиме за будівництвом магістралі, тендер на яку виграв турецький «Онур». Згідно з кошторисом, роботи виконуватиме п’ять міжнародних експертів та 16 місцевих експертів, зокрема, три інженери з технічного нагляду за будівництвом будівель та споруд, чотири інженери з технагляду за будівництвом доріг, а також інженери-геодезисти, інженери-проектувальники та інженери з досвідом перевірки КБ-2В (акту прийому виконаних робіт). Міжнародні експерти за увесь час роботи отримають 30,52 млн гривень, тобто за 31 місяць роботи їхня середня місячна ставка становить 196,92 тис грн. Ще 21,31 млн піде на роботу місцевих інженерів. Загальні витрати на оплату праці – 51,84 млн гривень, тобто 55%. 10,17 млн гривень у кошторисі заклали на службові відрядження.

Враховуючи, що основний тендер, який виграла «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Tic. ve San. A.S» вартує  рекордні 11,92 млрд гривень, ціна технічного нагляду складає близько 0,8% від суми основного тендеру.

Консорціум «Айсі Інфраструктура Україна» створений у червні 2020 року. Його директором є Мар’ян Кушнір – партнер юридичної фірми «Кушнір, Яким’як та партнери». Засновниками консорціуму є австрійська інженерна компанія IC Consulenten Ziviltechniker Gesmbh та її українське представництво – ТОВ «Айсі Консулентен». Її керівником є Андреас Хельбль, а підписантами – Олена Рибак-Хельбль, Маркус Олівер Квернер та Ірина Омельяненко.

Із 21 працівника 5 на субпідряді від Консорціуму «Техексперт Інжинірінг», який теж створений у червні 2020 року. Субпідрядникові планують заплатити 22 млн гривень. Директором Консорціуму є Тарас Герега, а засновниками – ТОВ «Євро Тех Експерт Буд» та ТОВ «Техексперт-Захід». Керівником та засновником «Техексперт-Захід» є Тарас Герега, а засновниками ТОВ «Євро Тех Експерт Буд» є Тарас Герега та Роман Кіндзера – кандидат у депутати у Львівську міськраду. Керівником компанії є Роман Заріцький – у минулому начальник відділу капітального ремонту управління інженерного господарства Львівської міськради. У 2019 році фірма виграла чотири тендери на технічний нагляд у Волинській САД – в рамках одного договору – технагляду за реконструкцією дороги М-07 Київ-Ковель-Ягодин – підприємство фігурує у провадженні про розтрату майна посадовцями Укравтодору.