Укравтодор відхилив фірми з найдешевшими пропозиціями за такі ж лажі як і у ТП переможця
05.08.2020   //  

22 липня Служба автомобільних доріг у Рівненській області уклала угоду з ТОВ «Енергетично-дорожнє будівництво» на капітальний ремонт автомобільної дороги держзначення М-19 Доманове  – Ковель – Тереблече на 128,86 мільйонів гривень. Про це повідомляється у системі «Прозоро».

На торги прийшли п’ять компаній –  «Енергетично-дорожнє будівництво», «Рівнеавтошляхбуд», «Хмельницьке ШБУ №56», «ДСТ № 4 г.Брест» та  «Луцькавтодор-сервіс» . Під час аукціону дві останні запропонували ціни менші за переможця торгів, але замовник відхилив їх пропозиції. САД не повідомила у «Прозорро» конкретні причини відхилення компаній, а лише вказала, що їх пропозиції не відповідають умовам тендерної документації.

Фірма «Луцькавтодор-сервіс» намагалась оскаржити своє відхилення у тендерній колегії Антимонопольного комітету, вказавши у скарзі, що перша причина  через яку її відхилив замовник, а саме, не вказана у зведеній таблиці кількість маркувальних машин, є безпідставною, та технічною помилкою при оформленні документів. Наявність відповідної техніки підтверджена договорами з компанією, яка її надає, тож всі необхідні документи надані у складі тендерної пропозицій.

Крім того, друга причина, через яку фірма була відхилена з торгів – «не зазначення у інформації про наявність техніки деяких позицій на підтвердження інформації згідно Підсумкової відомості ресурсів». Але, за словами скаржника, фірма надала усю необхідну техніку, а по деяким позиціям вказала еквівалент механізмів, що дозволяла тендерна документація.  При тому, як зазначає скаржник, переможець закупівлі «Луцькавтодор-сервіс» має аналогічну підставу для відхилення, бо у тій же «Інформації про наявність техніки» компанія не вказала якісні характеристики бульдозерів, тож невідомо, чи відповідають вони умовам замовника.

Але компанія відкликала скаргу, ще до початку її розгляду в АМКУ, вказавши причину як: «у зв’язку із виробничою необхідністю виконання термінових робіт на інших об’єктах».

Крім того, всі учасники цих торгів подали свої пропозиції до кінцевого строку подачі тендерних пропозицій, а от переможець «Енергетично-дорожнє будівництво»  вже після того, як замовник вніс зміни у тендерну документацію, і переніс строк подачі кінцевих пропозицій на тиждень.

Ідентична ситуація  склалась на іншому тендрі Рівненської САД на капітальний ремонт автомобільної дороги Н-25 Городище – Рівне – Старокостянтинів на 123,46 мільйони гривень, де замовник оголосив про намір укласти договір з «Енергетично-дорожнє будівництво». Дві компанії «Автострада» та «Хмельницьке ШБУ №56»  запропонували ціну нижчу за переможця, але їх пропозиції були відхилені.

3 серпня Рівненська САД також з неправомірних причин відхилила білоруську компанію з торгів на 450 мільйонів гривень, для перемоги ТОВ «Енергетично-дорожнє будівництво».

Рівненську САД очолює Олексій Востріков. Власниками фірми «Енергетично-дорожнє будівництво» з Канева є кияни Володимир Хмарук, Андрій Косіцин, Юрій Клімов, Олександр Кіблик та Антоніна Жолобчук.